Programma van dag tot dag
Etappe 1 | van Amsterdam naar Wijk bij Duurstede, 83 km
Dag 1 | Amsterdam - Abcoude (22 km)
Vanaf de Oude Kerk in het hart van historische Amsterdam wandel je via de Mozes en Aäronkerk naar de Amstel rivier. Je volgt de Amstel eerst door de stad, daarna wandel je langs het water en de buitenhuizen tot aan Ouderkerk aan de Amstel, gelegen aan de punt van de polder de Ronde Hoep. Dit is de 'achtertuin' van Amsterdam en een geliefd recreatiegebied. Voorbij Ouderkerk volg je achtereenvolgens de riviertjes de Bullewijk, de Waver en de Winkel door het oude Hollandse polderlandschap. Na 22 kilometer bereik je het mooie stadje Abcoude in de provincie Utrecht, het eindpunt van de eerste etappe.
Overnachting in Abcoude
Dag 2 | Abcoude - Oud Zuilen (26 km)
Vanuit Abcoude volg je een asfaltweggetje naar Baambrugge, een dorp in de gemeente Ronde Venen. Na Baambrugge loopt de route langs de Angstel naar Loenersloot en verder naar Loenen aan de Vecht. De laatste etappe van vandaag loopt langs de - veelal statige- buitenhuizen aan de Vecht naar Oud Zuilen. Oud Zuilen is bekend om Slot Zuylen en kreeg tussen 1510 en 1752 de huidige vorm. Nu heeft het kasteel ondermeer de functie van museum.
Overnachting in Oud Zuilen
Dag 3 | Oud Zuilen - Bunnik (15 km)
Via de Vechtdijk wandel je naar het nabijgelegen Utrecht. De etappe van vandaag is niet lang zodat er voldoende tijd is om de kerken en de monumenten van de Domstad te bekijken. Je verlaat Utrecht via de Oude Gracht met de unieke laaggelegen kades en werven. Je wandelt verder over het Kromme Rijnpad en komt langs de landgoederen Nieuw- en Oud Amelisweerd. Na kasteel Rhijnauwen en het gelijknamige theehuis is het nog maar een kort stuk naar de eindbestemming Bunnik.
Overnachting in Bunnik
Dag 4 | Bunnik - Wijk bij Duurstede (20 km)
Op de laatste etappe volg je grotendeels het jaagpad langs de Kromme Rijn, langs boomgaarden en weilanden. Neem zeker een kijkje op de Brink van het mooie dorp Cothen voordat je de eindbestemming Wijk bij Duurstede, het oude Dorestad, bereikt. Dorestad was een belangrijke handelsstad, gunstig gelegen bij de Lek en de Rijn. De noordelijke grens van het Romeinse Rijk liep dwars door de stad. Het verhaal gaat dat de Vikingen hier in de 9de eeuw flink hebben huisgehouden. Op de plek waar dit gebeurd zou zijn staat sinds 1270 kasteel Duurstede.
Overnachting in Wijk bij Duurstede
Dag 5 | Wijk bij Duurstede
Na het ontbijt eindigt dit arrangement of je wandelt verder richting zuiden over de tweede etappe van de Nederlandse camino.
----------------------------------------------------------------------------------
Etappe 2 | van Wijk bij Duurstede naar Steensel, 98 km
Dag 1 | Wijk bij Duurstede - Waardenburg (Tuil) (23,5 km)
Vanaf de Grote Kerk op de markt van Wijk bij Duurstede wandel je naar de Lek die je per veerpont oversteekt. Je volgt een rustig weggetje door het Betuwse landschap en loopt via het vestingsstadje Buren naar Buurmalsen. Op afspraak kan je hier in het kerkje een muurschildering van Sint Jacob bekijken en een stempel halen. Verder naar Geldermalsen aan het riviertje de Linge en dan volgt nog een laatste etappe tot Waardenburg aan de noordzijde van de Waal. Grenzend aan Waardenburg ligt het dorp Tuil, de eindbestemming van vandaag.
Overnachting in Tuil
Dag 2 | Waardenburg (Tuil) - Den Bosch (23 km)
Via de Martinus Nijhoffbrug over de Waal verlaat je de Betuwe en bereik je Zaltbommel in de Bommelerwaard. Bezoek hier het karakteristieke oude centrum en de Sint Maartens- of Grote kerk met de muurschilderingen, o.a. van Sint Jacob. Je wandelt verder door de Bommelerwaard naar Hedel aan de Maas, de eeuwenoude grens tussen Gelderland en Brabant. De eindbestemming van vandaag is Den Bosch, een gezellige stad met een lange Sint Jacobstraditie en een belangrijk knooppunt van pelgrimsroutes .
Overnachting in Den Bosch
Dag 3 | Den Bosch - Spoordonk (26 km)
Deze etappe is onderdeel van de meest noordelijke etappe van de Via Monastica, de 'kloosterweg' die door België voert (en uiteindelijk naar Santiago gaat). Vandaag wandel je van Den Bosch via Vught door het Brabantse landschap afwisselend langs riviertjes, oude dorpen en heidevelden. Voorbij het dorpje Esch doorkruis je het (soms drassige) natuurgebied Kampina en hierna volg je de oever van het riviertje de Beerze tot aan het dorpje Spoordonk in de Kempen.
Overnachting in Spoordonk
Dag 4 | Spoordonk - Steensel (25 km)
Ook vandaag volg je eerst de Via Monastica. Je wandelt door bos en heidegebied, langs vennen en kleine dorpen naar het plaatsje Vessem, een belangrijke pleisterplaats op de route naar Santiago. Hier verlaat je de Via Monastica die afbuigt naar Postel in België. Nog 8 kilometer te gaan over de heide naar Steensel, de eindbestemming van deze 4-daagse pelgrimstocht. Steensel is sinds de 15de eeuw een bedevaartsplaats en de verering richt zich op Sint Lucia, de beschermster tegen besmettelijke ziekten.
Overnachting in Steensel
Dag 5 | Steensel
Na het ontbijt eindigt het arrangement. Per bus of taxi reis je naar Eindhoven of je wandelt verder naar het zuiden over de derde etappe van de Nederlandse camino.
----------------------------------------------------------------------------------
Etappe 3 | van Steensel naar Roermond, 81 km
Dag 1 | Steensel - Budel (23 km)
Je start bij de middeleeuwse toren van Steensel in de Brabantse Kempen. Na de plaatsjes Riethoven en Westerhoven wandel je door bos- en heidegebied en langs De Malpie. Dit natuurreservaat heeft een groot aantal vennen en een rijke flora. Op de helft van de etappe van vandaag ligt de Sint-Benedictusabdij, ook bekend als Achelse Kluis, op de grens van Nederland en België. De abdij is gesticht in 1686 en de officiële naam is 'Onze Lieve Vrouwe van La Trappe van de Heilige Benedictus'. Het Trappisten bier is hier uitstekend maar je hebt nog een aantal kilometers voor de boeg.. Na de Groote Heide en de Buulderbergse Heide kom je in Budel op de grens van Brabant en Limburg.
Overnachting in Budel
Dag 2 | Budel- Ell (19 km)
Je verlaat Budel en wandelt Limburg binnen. De weg naar Weert, ‘De Poort van Limburg’, ligt parallel aan de ‘IJzeren Rijn’, de spoorlijn die van Antwerpen naar het Ruhrgebied loopt. Op de markt van Weert staat de Martinuskerk met een oude muurschildering van Sint Jacob. Je wandelt verder over landelijke weggetjes via het kleine dorpje Swartbroek naar het kerkdorp Ell.
Overnachting in Ell
Dag 3 | Ell – Roermond (19 km)
Langs akkers en boerderijen verder door het Limburgse land naar Baexem. Tot 10 jaar terug leefden hier nog de ‘Dienaressen van de Heilige Geest’. Het klooster is nu een wooncomplex geworden. Aan de rand van de plaats Horn, vlakbij de Maas, ligt een van de oudste, nog intacte middeleeuwse ringmuurburchten van Nederland. Kasteel Horn is niet toegankelijk maar de tuinen zijn opengesteld en zeker een bezoek waard. Nu nog 3 opeenvolgende bruggen te gaan en je bereikt de eeuwenoude bisschopsstad Roermond met monumentale kerken, woonhuizen en parken. In de Christoffelkerk vind je een Jacobskapel met een beeld en (nieuwe) glas-in-loodramen met afbeeldingen van de Jacobsverering.
Overnachting in Roermond
Dag 4 | Roermond – Thorn (20 km)
De Nederlandse pelgrimage is pas echt compleet als het traject naar Thorn aan de Belgische grens voltooid is. De etappe van vandaag loopt grotendeels stroomopwaarts langs de Maas, door het natuurgebied de Linneweerd, en door de plaatsen Heel en Wessem totdat je Thorn bereikt. Het ‘witte stadje’ Thorn was tot de komst van de Fransen in 1794 een minivorstendom onder gezag van een abdis van een Benedictinessenabdij. De gotische Abdijkerk van Sint Michaël is de belangrijkste bezienswaardigheid maar het hele stadje herinnert aan de rijke geschiedenis.
Overnachting in Thorn
Dag 5 | Thorn
Na het ontbijt eindigt dit arrangement. Met de bus of per taxi kan j naar station Roermond of Weert reizen.