Alle wegen leiden naar Santiago

De Camino naar Santiago de Compostela, ook bekend als de Sint Jacobsroute, is het oudste langeafstand pad van Europa. Eeuwenlang trokken pelgrims langs deze route naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago in Noord Spanje. Er was echter geen sprake van 1 vaste route maar van een netwerk van wegen en paden. Waar men startte was afhankelijk van het land van herkomst van de pelgrims.
De Nederlandse etappes kunnen een aanzet zijn tot het verre einddoel: Santiago de Compostela.

De eerste route loopt van Amsterdam, via Utrecht, 's Hertogenbosch en Roermond naar Thorn in Limburg. Wij hebben deze route van ca 262 kilometer in drie etappes gedeeld:

Etappe 1: van hartje Amsterdam naar Wijk bij Duurstede, 4 wandeldagen, totaal ca 83 km. Deze etappe voert door een deel van Noord-Holland en Utrecht. Wandelen langs verschillende riviertjes in de polder, door mooie stadjes en dorpen met beschermde dorpsgezichten en rijksmonumenten.

Etappe 2: van Wijk bij Duurstede naar Steensel, 4 wandeldagen, totaal ca 98 km. Deze etappe loopt door de Betuwe en door het riviereiland omringd door Maas en Waal naar Den Bosch. Vanaf Den Bosch loop je door de bossen en het uitgestrekte heidegebied van de  Brabantse Kempen.  

Etappe 3: van het Brabantse Steensel naar het 'witte stadje' in Limburgse Thorn aan de grens van België, 4 wandeldagen, ca 81 km. Wandelen door dorpen en steden, agrarisch gebied, bossen, heide, zandverstuiving en langs rivieren.

Uiteraard kan je de etappes aan elkaar plakken of voor een ander start- en/of eindpunt kiezen.

Je overnacht in goede hotels en desgewenst wordt je bagage vervoerd zodat je alleen met een dagrugzakje wandelt.