Lezingen & presentaties

Naast het schrijven over wereldse avonturen, praat ik er ook graag over. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de historische en culturele achtergrond van 'what’s cooking' til ik graag de deksels van pannen en potten. Elke lezing wordt gelardeerd met smaakmakend beeldmateriaal.

Onderwerpen à la carte:


Tokyo, I'm on my way

Over het oude Edo van shoguns en samoerai én over de moderne metropool die de Olympische droom van 2020 een jaar heeft moeten uitstellen. Een zwerftocht door een grenzeloze, soms 'dorpse' stad waar kwieke senioren, trendy jongeren, salarymen en zwervers, schuinsmarcheerders en lekkerbekken hun eigen habitat hebben.  

Japan in vier seizoenen

Van oudsher duiden de Japanners de maanden van het jaar met vruchten en bloemen van de seizoenen. Dichters bezingen de schoonheid van de lente, zomer, herfst en winter in haiku's. Kimono- en waaierdessins tonen bloeiende wisteria, sierlijke zwaluwen, springende vissen en rood esdoornblad. Oogstrelende wagashi-zoetigheden imiteren in uiterlijk hun poëtische namen: 'Twijgje Kersenbloesem' en 'Sneeuw op de Pijnboom'. Het seizoen dicteert zelfs de kookkunst en het servies waarop de gerechten geserveerd worden. Een lezing voor alle seizoenen.

Reis om de wereld in 80 smaken

Een kijkje in de pannen van de Zuid-Afrikaanse 'regenboogkeuken', een proefje van de 'smeltkroesgerechten' van Madagaskar en verder virtueel op reis naar het Verre Oosten en -Westen. Een culinaire lezing over  keukengeheimen, exotisch fastfood en 'griezel/kan je dat ook eten?'-gerechten.

De keizerlijke keuken van China

In de keizerlijke keuken van de Verboden Stad werd het beste van alle regionale keukens verenigd, onder toeziend oog van 'Het Bureau voor Uitgelezen Spijzen'. Aan tafel met de keizers van oude dynastieën en met hedendaagse 'nieuwe keizers'.

Zen en de kunst van de Japanse keuken

Een culinaire omzwerving door het land van de Rijzende Michelin Sterren. Een lezing over Zen in de keuken, de wereldwijde triomftocht van noedels en het verrassende verhaal over de herkomst van sushi, sashimi en tempura. 

(Bij)geloof, hoop & liefde in de wereldkeuken

Over offergaven, spijswetten, voedseltaboes, 'zondig' eten, zinnenprikkelende ingrediënten en troostende kippensoep.

Biografie van producten

Over de herkomst en geschiedenis van o.a. lustopwekkende pepers en knoflook, zondige tomaten en hoe een onooglijke knolletje uit de Andes het tot oer-Hollandse pieper schopte.

'A nice cup of tea' of de kunst van thee(zetten)

'In koffielanden liggen de dingen aan de oppervlakte. In theelanden speelt alles zich af onder een sluier van mystiek', aldus de hoofdpersoon in de roman De Pijnboomeilanden (Marion Poschmann). Het eerste kopje thee werd 5000 jaar geleden gedronken en heeft het sindsdien de wereld veroverd. Eventueel met theeproeverij.

Agenda:

Momenteel zijn er geen lezingen gepland.

 

Markt
Offerschaal (puja thali) in India
Sushi Chef
Marktman in Paramaribo
Marktvrouw in China
Macha thee