Keizerlijke dynastieën, Rode Gardes en een nieuwe vorm van ‘kapitalistisch-communisme’; er is nauwelijks een land met zo’n turbulente geschiedenis als China. De eenentwintigste eeuw klopt niet meer aan de deur van ‘Het Rijk van het Midden’ maar raast er in volle vaart doorheen. Gelukkig beseffen steeds meer Chinezen dat hun rijkdommen uit het verleden gekoesterd en beschermd moeten worden. De vaak eeuwenoude tuinen zijn daar een belangrijk onderdeel van.
Tijdens deze nieuwe reis staan de tuinen centraal maar u zult ook kennis maken met de cultuur, de architectuur en met de heerlijke Chinese keuken. De reis begint in Beijing. We bezoeken hier de tempel- en paleistuinen waar eens Qing- en Ming keizers hun rust zochten. We wandelen over de Grote Muur en gaan naar het Zomerpaleis met het uitgestrekte park in het noordelijke Chengde. Een hogesnelheidstrein brengt ons naar Suzhou. In deze waterstad in de Yangtze-delta bouwden geleerden en hoogwaardigheidsbekleders hun tuinen die ‘de mooiste onder de hemel’ genoemd worden. Hoe anders zijn de publieke parken. In deze ‘achtertuinen’ van de stadsbewoners wordt vroeg in de ochtend gezongen en gedanst, een potje schaak gespeeld en tai chi beoefend. U bent van harte welkom om mee te doen. De stad Hangzhou ligt aan het idyllische Westmeer dat al eeuwenlang een inspiratiebron voor schilders, dichters en tuinontwerpers is. Wij verblijven hier net buiten de stad in Longjing, het ‘Drakenbron Theedorp’ midden tussen de theeplantages. De reis eindigt in bruisend en mondain Shanghai, eens het ‘Parijs van het Oosten’ en nog steeds de stad waar ‘East meets West’. De wijk Pudong is dé representant van het hypermoderne Shanghai. Waar nog niet zo lang geleden boeren rijst verbouwden, staan nu futuristische gebouwen en vinden we het Houtan Park van Turenscape. Het oude Shanghai is bewaard gebleven in kleine volksbuurten, in de theehuizen en in Yuyuan, de ‘Tuin van het Geluk’.
"Geluk voor een uur: een fles wijn. Geluk voor een jaar: een huwelijk. Geluk voor het leven: een tuin". (Chinees gezegde)
Vlucht van Amsterdam naar Beijing. Aankomst de volgende dag.
Aankomst in Beijing en transfer naar het hotel. Ons hotel ligt in het centrum van de stad aan de winkelstraat Wangfujing. Als de tijd het toelaat bezoeken we in de middag het Jingshan Park. Het park ligt op een kunstmatige heuvel met vijf toppen die In de 14de eeuw is opgebouwd van het zand van de uitgegraven gracht rondom de Verboden Stad. Op de pieken staan paviljoens omringd met fruitbomen, pijnbomen, cipressen en bloementuinen. Als het helder is, is het uitzicht hier over Beijing en de Verboden Stad onvergetelijk.
Overnachting in Beijing.
In de ochtend bezoeken we eerst het Plein van de Hemelse Vrede, een naam die nu in schril contrast staat door de studentenopstand in 1989. Op het plein bevindt zich het enorme mausoleum van Mao Zedong en de Hal van het Volk, het Chinese parlementsgebouw. Via de Poort van de Hemelse Vrede, waar nog steeds het portret van de ‘Grote Roerganger’ hangt, wandelen we de Verboden Stad binnen. Achter de muren liggen paleizen, tempels, ontvangstzalen, poorten en privévertrekken. Bijna vijf eeuwen lang was de paleisstad het verblijf van de keizerlijke Ming en Qing dynastieën. Hier oefende de keizer vanaf zijn Drakentroon de absolute macht over China uit. Zonder toestemming mocht niemand de stad betreden of verlaten maar wij mogen hier nu vrijelijk ronddwalen. De privétuin van de keizerlijke familie is een typisch voorbeeld van Chinees design. De rechthoekige tuin uit 1417 bestaat uit een twintigtal gebouwen, elk in een verschillende stijl gebouwd maar altijd in harmonie met de bomen, rotspartijen, bloembedden en wierookbranders. In de middag verkennen we het gebied rondom het Beihai Park. Aan de rand van het stadsmeer vinden we nog hutongs; oude wijken met smalle straatjes en huizen met schilderachtige binnenplaatsen. De laatste decennia zijn veel hutongs in naam van de vooruitgang tegen de vlakte gegaan maar gelukkig zijn er een aantal aan de bulldozers ontsnapt. Hier ligt ook Prince Gong’s Mansion, gebouwd in de 18de eeuw. Het complex bestaat uit grote villa’s met binnenplaatsen en tuinen met kunstmatige heuvels, bomen, struiken, bloemen, paviljoens en terrassen. In de avond genieten we van de meest vermaarde specialiteit van Beijing: Pekingeend.
Overnachting in Beijing.
De Tempel van de Hemel wordt beschouwd als het meest perfecte voorbeeld van Ming architectuur en is hét symbool van Beijing. Hier kwam de keizer, in zijn hoedanigheid als ‘Zoon van de Hemel’, een goede oogst en goddelijke wijsheid afsmeken. Vroeg in de ochtend is het een feest om door het park van de tempel te struinen. Vooral oudere Chinezen komen hier om op hun dooie akkertje met hun gekooide zangvogeltjes te wandelen, tai chi te beoefenen, een partijtje badminton of Chinese schaak te spelen en om te zingen en te dansen. Kijk er niet van op hoe hoogbejaarden aan een rekstok zwaaien en vogelnestjes maken!
Hierna gaan we naar het Zomerpaleis in het noordwesten van de stad. Tijdens de zomerhitte van Beijing diende het complex als toevluchtsoord voor de keizerlijke familie uit de Qing dynastie. Het grootste gedeelte van het bijna drie km2 grote park bestaat uit waterpartijen met het Kunming Meer als middelpunt. In 1998 werd het Zomerpaleis door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard: ‘als een meesterwerk van een Chinese landschapstuin’.
Overnachting in Beijing.
Een comfortabele bus brengt ons naar de Grote Muur bij Jinshanling. Dit prachtig gerestaureerde deel van de muur ligt op 150 kilometer afstand van Beijing en wordt veel minder bezocht dan andere bekende plekken dichter bij de stad. De Grote Muur is een van de belangrijkste getuigenissen van de Chinese beschaving en kent een geschiedenis van 2000 jaar. De huidige muur is ruim 6000 kilometer lang en loopt van de Chinese Zee tot diep in de Gobi Woestijn. Hoewel bedoeld als verdedigingswerk heeft de muur als zodanig gefaald maar uit esthetisch oogpunt is het onevenaarbaar. Na de lunch in een lokaal restaurant kunt u naar keuze kort of lang over de muur wandelen, soms met behoorlijk steile klimmetjes. We passeren wachttorens en genieten van het uitzicht waarbij we altijd de muur als een slang over de heuvels zien slingeren.
Overnachting aan de voet van de muur.
Vroege vogels kunnen voor dag en dauw vanaf de Grote Muur de zon boven Mongolië zien opkomen. Na het ontbijt rijden we vanaf de Grote Muur in ongeveer een uur naar Chengde. Het Zomerpaleis in Beijing was niet het enige toevluchtsoord van de keizers. In het noordelijke Chengde, op 225 kilometer afstand van de Verboden Stad, liet keizer Kangxi in 1703 zijn jachthut bouwen. Het groeide uit tot een immens zomerpaleis met meren, tuinen, jachtgronden en graslanden voor paardenraces. Het Zomerpaleis was de plek waar de keizers de leiders van bedreigende stammen en volken ontving: Mongolen, Tibetanen, Oeigoeren en later ook Europeanen. Buiten de muren van het paleis verrezen de Acht Buiten Tempels, levensechte replica’s (met een Chinees sausje) van Tibetaanse heiligdommen zoals het Potala Paleis uit Lhasa. Vandaag bezoeken we het Zomerpaleis met de tuinen en de mooiste van de acht tempels.
Overnachting in Chengde.
In de loop van de ochtend reizen we in ca 3,5 uur terug naar Beijing. Voordat we ons intrek nemen in het bekende stadshotel, bezoeken we de Botanische Tuin. De tuin heeft een collectie van meer dan 10.000 plantensoorten en variëteiten uit binnen- en buitenland. Het onderzoek van het Botanisch Instituut richt zich op het behoud van biodiversiteit en duurzaam gebruik. Naast een groot aantal gespecialiseerde tuinen vinden we hier ook een Chinese medicinale kruidentuin en tentoonstellingskassen met tropische en subtropische planten. Na het diner in een Beijing-stijl restaurant, bezoeken we in de avond het Lao Tse Teahouse. Hier zien we een traditionele show met Chinese opera, cabaret, mime en acrobatiek. Een passende afsluiting van ons bezoek aan Beijing.
Overnachting in Beijing
In de ochtend reizen we vanaf van het immense West Railway Station met de hogesnelheidstrein in 4 à 5 uur naar Suzhou. Een bekende Chinese zegswijze luidt: ‘In de hemel is het paradijs en hier op aarde hebben we Suzhou en Hangzhou’. Of het een aards paradijs is kunt u zelf bepalen maar met een geschiedenis van 2500 jaar is Suzhou een belangrijke historisch-culturele stad. Vooral de tuinen zijn beroemd en worden ‘de mooiste onder de hemel’ genoemd. Vanaf de 11de tot de 19de eeuw was dit de stad waar geleerden en hoogwaardigheidsbekleders hun huizen en tuinen bouwden, veelal na hun pensioen. Een prettige bijkomstigheid was dat de vrouwen van Suzhou de allermooiste van China werden en worden genoemd. De klassieke, geconstrueerde landschapstuinen bootsen het natuurlijke landschap na met waterpartijen, rivieren, heuvels en rotsen, afgewisseld met strategisch geplaatste paviljoens en pagodes. In de middag bezoeken we de Lingering Garden. Deze tuin wordt beschouwd als een van de vier grootste tuinen van China en is ruim 400 jaar oud. In 1873 kreeg de tuin de naam ‘Lingering Garden’, een tuin om relaxed te bekijken. Het huidige complex bestaat uit 42 kamers, hallen en heiligdommen, een overdekte loopbrug met een lengte van 670 meter en vele gekalligrafeerde stèles en rotsen.
Overnachting in Suzhou.
In de ochtend gaan we eerste naar het Master of Nets Garden dat vlakbij het hotel ligt. De eigenaar gaf de tuin deze naam om aan te tonen dat hij een leven zo eenvoudig als een visser ambieerde. Deze tuin uit 1140 is een van de kleinere tuinen maar wordt beschouwd als een meesterwerk vanwege de toegepaste techniek van relatieve dimensies; de bezoeker krijgt de illusie dat de tuin veel groter is dan de werkelijke omvang. Daarna bezoeken we de Humble Administrator’s Garden. Echter, zo ‘nederig’ was de Administrator niet want zijn tuin is de grootste van Suzhou en wordt de mooiste van Zuid-China genoemd. De tuin bestaat uit vijvers, bruggen, paden en bomen die op een ingenieuze manier een eenheid vormen met de gebouwen daarin. Na de tuin gaan we naar het prestigieuze Suzhou Museum van de beroemde architect I.M. Pei, o.a. bekend van de Pyramide van het Louvre en het Miho Museum in Japan. In zijn museumontwerp in Suzhou combineert Pei kenmerken van de klassieke tuinen met moderne, hedendaagse elementen. In het museum kunt u een schat aan oude Chinese kunst bewonderen. In de middag kunt u op eigen gelegenheid de oude stad van Suzhou te voet en met een bootje verkennen. Suzhou ligt in de delta van de Yangtze rivier en is een echte waterstad met kanaaltjes, bruggetjes en oude huizen die nu vaak als winkels, restaurantjes, thee- en koffiehuizen gebruikt worden.
Overnachting in Suzhou.
Na een treinreis van ongeveer twee uur komen we in Hangzhou aan. Net zoals Suzhou beschouwen Chinezen ook deze stad als een aards paradijs. Helaas zijn vrijwel alle historische gebouwen door oorlogen en de vernietigingswoede van de Rode Gardes verdwenen. Hangzhou is nu een grote, moderne stad maar heeft dankzij de parken en het vele groen een aangename sfeer. De zijdeproductie maakt het tot op de dag van vandaag een belangrijk handelscentrum. De belangrijkste trekpleister is het Westmeer dat al eeuwenlang een inspiratiebron voor schilders, dichters en tuinontwerpers is. In het meer liggen enkele eilanden met paviljoenen, sommige nog uit de Tang- en Song-periodes wat betekent dat ze 1400 tot 800 jaar oud zijn. Na aankomst in Hangzhou bezoeken we eerst de vermaarde, eeuwenoude museum-apotheek Hu Qing Yu Tang, gewijd aan de traditionele Chinese geneeskunst. Na de lunch wandelen we over de Su Dam via 6 bruggetjes naar de Quyuan, een tuin pal aan het meer met mooie paviljoens, wilgen en kersenbomen. Optioneel kunt u een bezoek brengen aan het Zijde Museum. In de namiddag brengt onze bus ons naar Longjingcun, het dorp van de Drakenbronthee, midden in de theeplantages. Zeshonderd jaar lang was het een arm dorp totdat de boeren hier thee gingen planten. U kunt hier proefondervindelijk ervaren waarom Drakenbronthee uitgeroepen is tot de beste groene thee van China.
Overnachting in Longjing.
In de ochtend heeft u de tijd om te wandelen over de paden tussen de theeterrassen en het theemuseum te bezoeken. Daarna brengt onze bus ons naar de nabijgelegen Lingyin Temple (Tempel van de Retraite van de Ziel), een van de grootste en mooiste boeddhistische tempelcomplexen van China. De tempel werd voor het eerst gebouwd in 326 en is niet minder dan zestien keer herbouwd na verwoestingen door oorlogen, brand of natuurgeweld. De huidige gebouwen dateren uit de Qing Dynastie (1644-1911). Het complex ligt in de heuvels buiten de stad en bestaat uit verschillende heiligdommen omringd door tuinen en theevelden. Het is goed toeven in het theehuis hoog in de heuvels maar het hoogtepunt van een bezoek aan Lingyin zijn de tientallen boeddhistische sculpturen, vele uit de 10e eeuw, uitgehouwen in de rotsen.
Overnachting in Longjing.
We nemen afscheid van de theevelden en reizen per trein naar Shanghai. Shanghai heeft zich in een razend tempo ontwikkelt en is het beste voorbeeld van het kapitalistische communisme met luxe winkelcentra, prestigeprojecten en veel blingbling. Torenhoge, futuristische wolkenkrabbers domineren het stadsdeel Pudong, dat nog niet zo lang geleden een gebied met rijstvelden en visvijvers was. Toch kunt u nog de grandeur van vervlogen tijden proeven tijdens een wandeling over de Bund, de beroemdste boulevard van het land. De statige en imponerende gebouwen in Europese stijl uit de jaren dertig zijn hier gelukkig bewaard gebleven. Vanaf de wandelpromenade aan de Bund heeft u een prachtig uitzicht op Pudong aan de overkant van de Huangpu-rivier. Vanaf de rivier wandelen we over de Nanjing Road naar People’s Square. Hier ligt ook het People’s Park en de naam doet haar eer aan. Ondanks de bloemperken, de rozentuin en de lotusvijver met schildpadden en karpers, is het vooral een ‘mensenpark’. In de ochtend doen de oudjes van Shanghai hier hun oefeningen en in het weekend verandert het park in een openluchttheater met zang en dans. Op zondag is er een ‘English Speaker’s Corner’ maar het is vooral de ‘Huwelijksmarkt’ die de meest aandacht trekt. Vaders en moeders prijzen hier de kwaliteiten van zoons en dochters aan die zelf in geen velden of wegen te bekennen zijn en misschien geen enkele trouwlust hebben.In de avond bezoeken we na het diner de vermaarde Shanghai Acrobatic Show. U zult zich verbazen over het formidabele spektakel van jongleurs en gymnasten van wereldklasse.
Overnachting in Shanghai.
In de ochtend staat eerst de klassieke Yuyuan op het programma. Deze ‘Tuin van het Geluk’ is gebouwd in 1559 en was met twee hectare de grootste en meest prestigieuze van zijn tijdperk. De tuin met rotsen, lotusvijvers en bruggetjes is vooral beroemd vanwege de ‘drakenmuren’ die het complex in compartimenten deelt. Yuyuan ligt in een gedeelte van het oude Shanghai dat nu helemaal is gerestaureerd. We bezoeken hier ook de Tempel van de Stadsgod uit 1403, een taoïstisch heiligdom. De bazaar rondom de tempel en de tuin herbergt nostalgische winkels, het vijfhoekige Huxing Theepaviljoen en veel eethuizen. Eet een sandwich bij Starbucks, proef dumplings bij een kraampje of geniet van Chinese- en Shanghai specialiteiten in een enorm selfservice restaurant. Aan u de keuze. Na de lunch gaan we naar Yufó Si, een boeddhistische tempel beroemd vanwege de twee boeddha’s van witte jade. Daarna wandelen we door de French Concession, de voormalige Franse Wijk met een aantal prachtige huizen in Art Deco- en neoklassieke stijl.
Overnachting in Shanghai.
De laatste dag van uw reis door China is ter vrije besteding. En er is nog veel te zien en te doen. Wandel bijvoorbeeld over de vlonderpaden van het Houtan Park aan de oever van de Huangpu. Het ‘wetlands’ park ligt op een voormalig industrieterrein en is ontworpen door Turenscape. Hier ziet u Redwoodbomen, bamboe, bloemenvelden en landbouwgewassen afgewisseld met moderne beeldhouwkunst. Voor een weids uitzicht over oud en nieuw Shanghai kunt u met een snelle lift naar het uitzichtplatform van de 468 meter hoge Oriental Pearl Tower in Pudong. Voor kunstliefhebbers is het een aanrader om naar het Shanghai Museum te gaan. De indrukwekkende collectie porselein, kalligrafie, jade en bronzen brengt de lange geschiedenis van China tot leven. Voor hedendaagse kunst is M50 interessant. Deze voormalige textielfabriek biedt nu onderdak aan kunstgaleries, studio’s en ateliers die laten zien wat er op artistiek niveau in bruisend Shanghai gebeurt. In de avond verzamelen we voor het afscheidsdiner in een authentiek Shanghai restaurant.
Overnachting in Shanghai.
In de ochtend brengt onze bus ons naar de luchthaven van Shanghai voor de terugvlucht naar Nederland. Aankomst op dezelfde dag.
Deze reis wordt georganiseerd door CvO Reizen. Voor meer informatie, om een offerte aan te vragen of om een boeking te maken kan je direct contact opnemen met CvO Reizen.
Tijdens deze reis maken we gebruik van (hoge snelheids-)treinen (eerste klas zitplaatsen) en van comfortabele privébussen met airco.
Onder voorbehoud verblijven we in de volgende accommodaties:
NB 1: voor zover beschikbaar is tegen een toeslag overal een eenpersoonskamer te boeken.
NB 2: indien er een accommodatie gewijzigd moet worden, wordt er een gelijkwaardig alternatief aangeboden.
Ontbijt en diners zijn inbegrepen in de reissom. Lunches zijn voor eigen rekening.
Het minimum aantal deelnemers is 10, het maximum aantal is 18.
Voor een verblijf in China dient je vooraf een visum aan te vragen. Op verzoek sturen wij je hier per email informatie over.
juni 2024: op aanvraag
De prijs van deze reis in 2024 is op aanvraag*
* Prijs is op basis van 1 persoon bij een verblijf op een tweepersoonskamer met gescheiden bedden.
* Prijs is exclusief € 15,- boekingskosten en € 2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per boeking.
Tegen een toeslag kan een eenpersoonskamer geboekt worden.
China heeft de oudste tuintraditie ter wereld. Al in een gedicht uit de vierde eeuw voor onze jaartelling wordt de schoonheid van een keizerlijke tuin bezongen. Volgens historische gegevens van de Zhou dynastie (1046-256 v.Chr.) waren de vroegste tuinen in China uitgestrekte parken, gebouwd door de aristocratie en bedoeld voor plezieruitjes en voor de jacht (op deze reis ziet u dit in Chengde). In de Han-dynastie (202 v.Chr. 220 n.Chr.) kreeg men grotere interesse in (zeldzame) planten, dieren en in fraai gevormde rotsen. De rotsen associeerden men met de mythische bergparadijzen van de onsterfelijken. Door deze rotsenpartijen in de tuinen te plaatsen werd een aards paradijs voor de hogere klassen gecreëerd.
Ook werd een kleiner, intiemer type tuin, ontwikkeld. Deze beroemde tuinen van de literati, de geleerde heren, worden al sinds de vierde eeuw na Christus in de Chinese literatuur beschreven en op schilderijen afgebeeld. Het aantal privétuinen groeide gestaag na de twaalfde eeuw. Door het gematigde klimaat en de grote agrarische en commerciële rijkdom werden deze tuinen vooral in de regio Suzhou en Hangzhou in het zuiden van China aangelegd. Tijdens de periode van Mongoolse verovering (1271 – 1368 n.Chr.) werd de rol van de literati in het openbaar bestuur van het land ingeperkt. De tuin werd de focus van een alternatieve levensstijl en een plek voor contemplatie en literaire bezigheden, vaak in het gezelschap van gelijkgestemden.
De klassieke Chinese tuin is bedoeld als een afspiegeling van de natuurlijke wereld in het klein; de tuin presenteert de grotere wereld van de natuur in microkosmos. Composities van rotsen verbeelden bergketens en torenhoge pieken, miniatuur bomen (peng jing in Chinees of bonsai in Japans) en struiken suggereren oude bomen en bossen, kleine vijvers of bronnen vertegenwoordigen machtige rivieren en oceanen. Massa's kleurrijke gecultiveerde bloemen, bloemperken van regelmatige geometrische vorm, gazons en bijzondere vergezichten (zoals de formele tuinen van Versailles) worden vermeden. Liever onthult men de vele aspecten van een Chinese tuin één voor één. De ideale tuin bestaat uit een reeks van binnenplaatsen, groot of klein, geplaveid of kaal, gescheiden door muren en poorten. De sfeer van de traditionele tuin verandert voortdurend door de verschuivende effecten van licht en de wisseling van de seizoenen.
Het complexe concept van feng shui en harmonie volgens het yin en yang principe is belangrijk in het Chinese tuinontwerp. Zo zien we onregelmatig gevormde rotsen naast gladde, rechthoekige kleitegels, zacht mos dat op ruwe rotsen groeit; stromend water dat door een steile grot stroomt, een donker voorplein voor een zonovergoten centrale binnenplaats.
De beplanting van de Chinese tuin verschilt per klimaatzone, van droog en gematigd tot aan subtropisch, maar de symbolische betekenis van een groot aantal planten en bloemen is overal gelijk. Zo is de lotus het symbool voor zuiverheid en een embleem van de boeddhistische ziel die oprijst uit een modderige bron. De bamboe die wel buigt maar niet breekt, suggereert een eervol mens. De perzikboom staat voor vruchtbaarheid, de ginkgo voor een lang leven en de pioen voor rijkdom en verfijning.
Chinezen zijn culinaire avonturiers. Op markten, in eethuizen en restaurants komen we de meest uiteenlopende specialiteiten tegen. Van geroosterde kakkerlakken en gestoomde kippenklauwen tot minder buitenissige lekkernijen zoals spiesen met zeevruchten, gekruide lotuswortel en dampende noodles. Elke reis naar China is een ontdekkingsreis vol culinaire verrassingen. Zelfs een menukaart in het ‘Chinglish’ kan avontuurlijk zijn met gerechten zoals ‘The temple explodes chicken cube’ en ‘The Woo bamboo shoot fries pork’...(Meer weten? Lees hier mijn artikel The eggplant fries an egg in Bouillon Magazine, over bijzondere namen van gerechten).
In het noorden van China groeit geen rijst. Deeggerechten als noodles, gestoomde broodjes en pannenkoekjes vormen de basis van de maaltijd. Naast Pekingeend is de herontdekte keizerlijke keuken uit het oude China befaamd. Een zorgvuldige bereiding van exclusieve en oogstrelende gerechten zijn kenmerkend voor deze keuken. Keizerlijke verwennerij!
Het oosten is het land van rijst, vis en over- vloed. In Shanghai, Hangzhou en Suzhou vinden we gerechten uit alle streken van China. Ook worden kooktechnieken toegepast die niet direct met de Chinese keuken worden geassocieerd, zoals braden en sudderen. Vooral de wat zoetige ‘roodgekookte’ stoofschotels zijn hier populair.
Via de zijderoute kwam de islamitische keuken naar het centrum van het land. In Xian vinden we op de avondmarkten volop kruidige shish kebab, mierzoet gebak en gedroogde vruchten. Jiaozi, smakelijk gevulde deegpakketjes, is een specialiteit. Jiaozi staat symbool voor voorspoed en geluk en komt overal op tafel tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar.
Verder naar het westen, in de provincie Sichuan wordt het menens; deze overheerlijke keuken is ‘red hot spicy’. De chefs maken geraffineerd gebruik van uitgebalanceerde smaken, (medicinale) kruiden en eetbare bloemen. In
de hete zomermaanden is ‘hotpot’ – Chinees fondue - geliefd onder het motto ‘vuur-met-vuur bestrijden’.
De zuidelijke Kantonese keuken is het meest bekend buiten China. Zeebanket, vis of groenten, alles is kraakvers zodat er maar weinig smaakmakers nodig zijn: een snufje zout, wat gember en lente-ui. De Kantonese chefs zijn ook meesters in het maken van heerlijke sauzen. En natuurlijk is er ‘dimsum’, kleine gestoomde en gefrituurde hapjes die als ontbijt en lunch gegeten worden.
Vegetarische restaurants vinden we vooral rondom boeddhistische tempels. Wonderlijk genoeg is het uiterlijk en vaak ook de smaak van de schotels nauwelijks te onderscheiden van de niet-vegetarische varianten. Hoe dat wordt bereikt is het geheim van de kok...