Deze Special 2025-reis valt in de koyo, de Japanse Indian Summer. De reis begint in Tokio, de grootste metropool ter wereld. Hierna reizen we naar Matsumoto aan de voet van de Japanse Alpen. We doorkruizen de Japanse Alpen en komen aan in Kanazawa, ‘Het Juweel van Japan’, ook wel klein Kyoto genoemd. Maar het echte Kyoto mag natuurlijk ook niet ontbreken. Rond half november zijn de herfstkleuren hier het uitbundigst en de (tempel)tuinen het mooist. Na Kyoto bezoeken we Naoshima, het beroemde ‘kunsteiland’ in de Japanse Binnenzee.
In Fukuoka zien we een sumowedstrijd, een van de belangrijkste uitingen van de Japanse cultuur. Daarna nemen we de trein naar Nagasaki en stappen onderweg uit voor een bezoek aan Huis ten Bosch. Dit wonderlijke themapark huisvest een groot aantal replica’s van Nederlandse gebouwen op ware grootte. Na een volle sightseeing dag in Nagasaki gaan we naar we het actieve vulkanische National Park Unzen. De reis eindigt in het wereldse Osaka.
Dag 1 | 4 november | Tokio
De reis begint in Tokio, de grootste metropool ter wereld waar niets voor de eeuwigheid is. Ondanks aardbevingen, branden en bommen groeide Tokio uit tot een fascinerende stad. Afhankelijk van de aankomsttijd wandelen we in de middag door het eclectische Roppongi. Deze wijk oogt als een architectonisch openluchtmuseum waarbij de gebouwen van de Art Triangle de meesterwerken zijn.
Overnachting in Tokio
Dag 2 | 5 november | Tokio
De legendarische Tsukiji vismarkt met de tonijnveiling is in 2018 verplaatst naar een locatie buiten de stad. Gelukkig is de Outer Market aan de meedogenloze bulldozers ontsnapt. Het visaanbod op deze buitenmarkt is nog steeds fantastisch en een laat sushi-ontbijt of vroege sushi-lunch in een van de vele restaurantjes op de markt is zeer aan te bevelen. Hierna wandelen we naar het nabije Ginza, de meest vooraanstaande winkel-, eet- en uitgaanswijk met indrukwekkende gebouwen.
De middag kan je met de reisleider op pad of naar eigen inzicht/belangstelling invullen. Vanuit Ginza kan je makkelijk met de metro naar andere wijken van Tokio. Bezoek bijvoorbeeld de tuinen van het keizerlijk paleis of het ingetogen Nezu Museum. Allesbehalve ingetogen zijn de straten van Shinjuku en de wijk Akihabara, ook Electric City genoemd.
Geïnteresseerden in uitvoerende kunst kunnen in Ginza naar het Kabukiza Theater gaan. Een hele kabuki voorstelling duurt uren maar je kan ook een 1-act ticket kopen (hitomakumi), voor de middag of avond. Mocht er op deze dag geen voorstelling zijn dan is er wellicht een herkansing later in de reis in Kyoto mogelijk.
Overnachting in Tokio
Dag 3 | 6 november | Matsumoto
In de loop van de ochtend reizen we per trein naar Matsumoto. Het kasteelstadje aan de voet van de Japanse Alpen is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de bergen. Het middagprogramma is optioneel; het kasteel, het Ukiyo-e Prentenmuseum en het City Museum of Art met het werk van de wereldberoemde Yayoi Kusuma zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. Ook kan je per trein (1 uur) een uitstapje te maken naar Nagano, o.a. bekend van de Olympische Winterspelen van 1998.
Overnachting in Matsumoto
Dag 4 | 7 november | dagtrip naar Kamikochi
Met een privébus rijden we in 1,5 uur naar Kamikochi, een lang plateau in de Azusa Rivier Vallei. Het plateau ligt op 1500 meter en is omgeven door bergen en vulkanen die tot ruim 3000 meter reiken. Vandaag maken we een rustige wandeling (3 tot 4 uur) met weinig hoogteverschil over een ‘nature trail’ langs de rivier en over vlonder- en bospaden. In de middag bezoeken we een sakebrouwerij alvorens onze bus ons weer terugbrengt naar Matsumoto.
Overnachting in Matsumoto
Dag 5 | 8 november | Fietstocht Azumino
Vandaag wordt de grote bagage naar Kanazawa vervoerd en nemen we voor 1 nacht handbagage mee. In 30 minuten tijd reizen we naar het station van Hotaka in het district Azumino. Azumino is bekend om rijst- en boekweitvelden, fruitboomgaarden en de teelt van wasabi. Bovendien vind je hier een uitgebreid netwerk van musea en galeries die samen de Azumino Art Line genoemd worden. Het gebied is het beste per fiets te verkennen dus dat is ook wat wij vandaag gaan doen (de extra handbagage slaan we op het station op). We bezoeken Azumino's Konekone House waar we leren hoe we authentieke soba (Japanse boekweitnoedels) maken. Soba is de lokale specialiteit van de prefectuur Nagano en beroemd in heel Japan.
Door het heldere water van de bergen lukt het om in Azumino de beste wasabi te verbouwen. Een bezoek aan Daio Wasabi Farm, de grootste van Japan, mag dus zeker niet overgeslagen worden. Na een bezoek aan de wasabi ‘watervelden’ kan je proefondervindelijk ervaren hoe wasabichocolade, -bier en -ijs smaakt. Nadat we de fietsen weer hebben ingeleverd reizen we in ruim een uur per trein naar Shinano-omachi en vanaf hier worden we naar de ryokan (herberg) gebracht.
Overnachting in Omachi Onsen
Dag 6 | 9 november | de Alpine route
In de ochtend worden we afgezet in Ogisawa en starten we met de Tateyama Kurobe Alpine Route. Deze unieke en spectaculaire route loopt dwars door de Noord-Japanse Alpen. De bergen worden van oost naar west doorkruist door verschillende vervoersmiddelen, waaronder (trolley)bussen, kabelbanen en een trein. Op verschillende plekken kunnen we korte wandelingen maken voordat we op een volgend vervoermiddel stappen. Hoogtepunten onderweg zijn de Kurobe-dam, het panoramisch uitzicht vanuit de Tateyama-kabelbaan en Murodo, met 2450 meter het hoogste punt van de route. Het eindpunt is Toyama en vanuit hier reizen we per trein in 30 minuten naar Kanazawa.
Overnachting in Kanazawa
Dag 7 | 10 november | Kanazawa
Vandaag hebben we de hele dag tijd om Kanazawa, het ‘Juweel van Japan’ te bezoeken. Beroemd is de landschapstuin Kenrokuen, een van de drie ‘Great Gardens’ van Japan. Drink hier een kopje thee, genietend van het uitzicht op de privétuin van het theehuis.
Het is de moeite waard om rondom lunchtijd de Omicho Markt te bezoeken. Al sinds de Edo-periode is dit de grootste versmarkt van Kanazawa,met ongeveer 200 winkels en kraampjes in overdekte straten. In de wijk Naga-machi vinden we, naast stijlvolle winkels, restaurants en cafés, een aantal gerestaureerde huizen in samoeraistijl waarvan het Nomura House met de binnentuin de mooiste is.
Overnachting in Kanazawa
Dag 8 | 11 november | Kyoto
In de ochtend bezoeken we het kleine D.T. Suzuki Museum. Deze Suzuki heeft niets met auto’s te maken maar was een boeddhistische filosoof die zen in het westen bekend heeft gemaakt. Het museum ligt verstopt in een tuin in een woonwijk en is ontworpen door Tanigushi Yoshio (ook bekend van het MoMa in New York). Helemaal zen is de waterspiegelvijver die bedoeld is voor reflectie en meditatie. Kunstliefhebbers kunnen ook het 21st Century Museum of Contemporary Art nog bezoeken, ontworpen door het architectenbureau SANAA.
Rond het middaguur reizen we in 2 uur tijd van Kanazawa naar Kyoto. Kyoto is de beste plek om een theeceremonie (chanoyu) bij te wonen. Japanners beschouwen chanoyu als de ultieme vorm om met schoonheid te communiceren. Afhankelijk van de beschikbaarheid leren we eind van de middag (of op dag 10) hoe macha-thee op de juiste manier gemaakt en gedronken moet worden.
Overnachting in Kyoto
Dag 9 | 12 november | Wandeling langs de Kiyotaki
Vandaag maken we een prachtige wandeling ten westen van Kyoto. Na een busrit van 45 minuten bereiken we het dorp Takao, het startpunt van onze tocht. We volgen vandaag grotendeels de kristalheldere rivier Kiyotaki, omzoomd met Japanse esdoorns. We komen langs twee verscholen tempels en kunnen optioneel een omweg maken naar de mooie Kua-no-taki waterval. Zonder twijfel is dit de mooiste herfstwandeling in de omgeving van de stad. Per trein of bus reizen we weer terug naar Kyoto.
Afstand: ca 11 km, ca 200 meter stijgen en dalen
Overnachting in Kyoto
Dag 10 | 13 november | Kyoto
Vandaag is een dag die iedereen naar eigen inzicht kan invullen. Suggesties: wandel over het filosofenpad langs de herfsttuinen van de tempels en bezoek de Nishiki versmarkt in het centrum. Of reis per trein in 30 minuten naar Uji voor een bezoek aan het prachtige Byodoin Tempel complex uit 998. Uji en omgeving is tevens vermaard om de theeplantages en ongetwijfeld is dit de beste plek om matcha(noodles) te proeven.
Het is ook mogelijk om een ikebana introductiecursus in Kyoto bij te wonen (1,5 uur). Kookliefhebbers kunnen een 3-urige cursus in de ochtend (6 bento-gerechten) of middag (6 izakaya-gerechten) boeken.
Overnachting in Kyoto
Dag 11 | 14 november | Kyoto en Uno Port
In de ochtend blijven we nog in Kyoto (programma in overleg) en in de middag reizen we via Okayama naar Uno Port. Uno heeft weinig meer te beiden dan wat restaurantjes en een onsen (Japans badhuis) maar het is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de “kunsteilanden” in de Japanse Binnenzee.
Overnachting in Uno Port
Dag 12 | 15 november | dagtrip naar Naoshima
Na een korte oversteek met de ferry komen we al vroeg aan op het iconische kunsteiland Naoshima. Naoshima is een van de beste plekken om architectuur, moderne- en hedendaagse kunst in een natuurlijke omgeving te zien. Naoshima is ook voor degenen die minder aan (moderne) kunst toegewijd zijn een fantastische ervaring. De collecties zijn ondergebracht in adembenemende gebouwen, veelal ontworpen door Tadao Ando. Ook schrijnen, tempels, rijstvelden en dorpshuizen dienen als kunstlocatie. Per elektrische fiets en te voet bezoeken we vandaag het Art House Project en het Chichu Art Museum. Vanaf het Lee Ufan Museum wandelen we naar het Benesse House Museum voordat we de ferry terug naar ons basiskamp Uno nemen.
Overnachting in Uno Port Hotel
Dag 13 | 16 november | dagtrip naar Teshima
In een half uur varen we naar het eiland Teshima. We bezoeken het Teshima Art Museum, ontworpen door Ryue Nishizawa. De open constructie staat op een heuvel en verbeeldt een waterdruppel die uit de hemel valt.
Indien de tijd en de ferrydienstregeling het toelaat, bezoeken we ook nog Unijima, het kleinste kunsteiland in de Seto Zee. Het Seirensho Art Museum op Unijima is gebouwd op de restanten en van het materiaal van een voormalige koperfabriek. De filosofie hierachter is:
‘gebruik wat bestaat om te creëren wat moet zijn’. Nadat we dit industriële museum hebben bezocht nemen we de ferry (met een overstap op Teshima) terug naar het vasteland en reizen door naar Okayama (1 uur) waar we in de late middag/vroege avond aankomen.
Overnachting in Okayama
Dag 14 | 17 november | Fukuoka (Hakata)
In de ochtend hebben we nog tijd voor een bezoek aan de Korakuen, een eeuwenoude landschapstuin die, net zoals de tuin in Kanazawa, beschouwd wordt als een van de drie ‘Great Gardens of Japan’. Aan het eind van de ochtend reizen we in een kleine 2 uur per trein naar Fukuoka op het eiland Kyushu. Als het lukt om kaarten te bemachtigen dan bezoeken we in de middag het Kokusai Stadion voor de sumowedstrijden van de dag. Sumo is geworteld in oude Shinto-rituelen waarbij de worstelaars hun krachten toonden aan de goden, als dank voor of in de hoop op een goede oogst. Er zijn zes sumotoernooien per jaar die elk 15 dagen duren. De laatste (beslissende) vindt in Fukuoka plaats. Een zeer bijzondere ervaring, niet alleen vanwege de strijd maar zeker ook om het spektakel in en rondom de arena. De openlucht eetkraampjes (yatai) van Fukuoka zijn bekend in heel Japan. Als het weer goed is kan je hier in de avond in een sfeervolle omgeving genieten van verschillende soorten streetfood.
Overnachting in Fukuoka
Dag 15 | 18 november | Huis ten Bosch en Nagasaki
Het einddoel vandaag is Nagasaki maar we stappen onderweg uit voor een bezoek aan het ‘Japanse’ Huis ten Bosch, ook wel het meest bizarre themapark ter wereld genoemd. Vooral voor Nederlanders is het onwerkelijk om hier in Japan replica’s van onder andere de Utrechtse Domtoren, het Amsterdamse Centraal Station en de Oude Kerk van Delft op ware grootte te zien. Later op de dag reizen we in 1,5 uur verder naar Nagasaki.
Overnachting in Nagasaki
Dag 16 | 19 november | Nagasaki
De havenstad Nagasaki heeft eeuwenlang een prominente rol gespeeld in de buitenlandse handelsbetrekkingen. In de meer recente geschiedenis werd Nagasaki de tweede stad na Hiroshima die door een atoombom werd verwoest. Vandaag bezoeken we het voormalige, piepkleine eiland Dejima, lange tijd de plek van waaruit de Nederlanders handel mochten drijven met Japan. Daarnaast is de stad rijk aan een groot aantal historische plekken, waaronder het Gloverhouse en de Hollandse begraafplaats. Net zoals in Hiroshima heeft Nagasaki ook een Peace Memorial Park ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de atoombom. Na zonsondergang gaan we per kabelbaan naar Mount Inasa. Deze berg torent met 333 meter hoog uit boven het centrum en biedt een spectaculair uitzicht over de stad en de havens.
Overnachting in Nagasaki
Dag 17 | 20 november | Dagtrip naar Unzen NP
Vandaag reizen we met een privébus naar Mount Unzen Amakusa, het oudste National Park van het land. Mount Unzen is een actieve vulkaan en de meest recente uitbarsting vond plaats in 1995. Vanaf de kabelbaan wandelen we in een uur de langs de bergkam naar Fugendake (1359 m) van waaruit je de rokende top van Heisei Shinzan (1486 m) ziet, de jongste vulkaan van Japan. Ook bezoeken we geothermische velden Unzen Jigoku (‘Unzen Hell’). Nu zijn de sissende fumarolen een geologische attractie maar ooit was dit de plaats waar christenen in de 17e eeuw de marteldood stierven.
Overnachting in Nagasaki
Dag 18 | 21 november | Osaka
We verlaten het eiland Kyushu en reizen per trein in ca 4,5 uur naar Osaka. De inwoners van Osaka staan in Japan bekend als pretentieloze, humorvolle, harde werkers. De standaard begroeting hier is ‘Mokarimakka?’ dat zoveel betekent als ‘Hallo, nog geld verdiend vandaag?’. Dit zuur verdiende geld wordt het liefst aan lekker eten uitgegeven. Osaka is ook een echte winkelstad met uitgestrekte ondergrondse shoppingmalls en warenhuizen die naar de hemel reiken. Afgezien van een aantal tempels, het kasteel en musea zijn de toeristische attracties dun gezaaid maar het is zeker de moeite waard om rond te struinen in de kleurrijke buurten. Of sla gewoon de laatste yens stuk voor een heerlijk afscheidsdiner.
Overnachting in Osaka
Dag 19 | 22 november | Terugvlucht naar Amsterdam
Einde arrangement of start van je individuele reis door Japan.
De reis wordt georganiseerd door CvO Reizen/Caroline van Ommeren in samenwerking met een reisagent in Japan. Indien je deze reis wilt boeken stuur dan een email naar info@cvoreizen.nl met je naam, adres, telefoonnummer en aantal personen.
Nadat ik je email heb ontvangen ontvang je een boekingsformulier. Nadat de boeking is bevestigd, ontvang je per e-mail de reisovereenkomst en een factuur met een aanbetalingsverzoek van 20% van de reissom. De volledige reissom dient 6 weken voor vertrek te worden voldaan.
Voor de reisvoorwaarden: zie onder data en prijzen
De internationale vlucht dienen de deelnemers zelf te boeken. KLM vliegt dagelijks op Narita Airport (Tokio) en 3-maal per week rechtstreeks vanaf Kansai Airport (Osaka) naar Amsterdam. Op de andere dagen kan je ook met Air France via Parijs naar Amsterdam vliegen.
Het arrangement start op 4 november In Tokio. Afhankelijk van de vluchten ontmoeten we elkaar op de luchthaven Narita of, indien je al eerder naar Japan vertrekt, in de eerste accommodatie in Tokio. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om op tijd (op dag 1 van het programma) bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn.
Het arrangement eindigt in Osaka. Indien je niet langer in Japan blijft dan kan je het beste je terugvlucht boeken vanaf Kansai Airport (Osaka) op 22 november (rechtstreekse vlucht).
NB 1: Bij een late boeking gaan de vluchtprijzen meestal omhoog, vroege boekers profiteren vaak van lager geprijsde tickets. Japan is een erg populaire bestemming dus houdt er rekening mee dat de vluchten snel volgeboekt zijn.
De kersenbloesemtijd in het voorjaar is vermaard maar de Japanse Indian Summer (koyo) is zeker zo mooi. Vanaf november tot begin december zijn de esdoorns in alle schakeringen roodgekleurd en staan de ginkgo’s in een gouden gloed. Veel parken en tempeltuinen zijn ’s avonds uitgelicht. Uiteraard laten de herfstkleuren zich niet dwingen maar in veel gebieden zullen we zeker op het hoogtepunt van de koyo zijn.
Het weer in november is stabiel en de kans op zonnige dagen groot. ’s Avonds koelt het aanzienlijk af. De maximale temperatuur in Kyoto en Tokyo is ca. 17°C, de minimale temperatuur ca. 5°C. Op het eiland Kyushu (Fukuoka en Nagasaki) is het een paar graden warmer. In de Japanse Alpen is het aanzienlijk kouder en daar kan het zeker ’s nachts in november al vriezen. Een sneeuwbui is ook niet uitgesloten. Warme kleding en handschoenen zijn hier absoluut aan te raden.
Alle treinen, bussen, ferries en stadsvervoer (metro, bus, tram) volgens programma zijn inclusief. We gebruiken een Suica-pas (OV-kaart) voor het stadsvervoer en een Sanyo Sanin Railpass voor de laatste 7 dagen van de reis. Indien je gebruik wilt maken van het openbaar buiten het programma om, dan is dat voor eigen rekening.
De meeste transfers tijdens deze reis vinden plaats met de trein, een enkele keer met de bus en twee keer met een privébus (dag 4 en 18) . Het spoornetwerk in Japan is efficiënt en behoort tot de beste ter wereld. Tussen de grote steden reizen we met de Shinkansen ‘kogeltrein’ maar op sommige trajecten rijden er alleen rapids en local-boemeltjes. Het programma is zo samengesteld dat het reizen maar een deel van de dag in beslag neemt.
We verblijven in centraal gelegen drie- en viersterrenhotels op basis van logies en ontbijt, één nacht in een ryokan (herberg met diner) en twee nachten in een minshuku (eenvoudige familie herberg). Ryokan en minshuku werken niet met een sterrensysteem. Voor Japanse begrippen zijn de kamers redelijk ruim, uiteraard voorzien van een eigen badkamer/wc. De hotels in Kyoto, Okayama en Fukuoka hebben (naast een eigen badkamer) ook een (kleine) onsen, het publieke bad dat gescheiden is per sexe. Een TV, waterkoker en basistoiletartikelen zijn aanwezig.
In Omachi Onsen Resort verblijven we in een ryokan (Japanse herberg) op basis van halfpension. We slapen hier op een futon op de tatami-vloer. Dat klinkt spartaanser dan het in werkelijkheid is. Voor Japanners is een overnachting in zo’n traditionele herberg (die overigens ook heel groot kan zijn) de ultieme manier om te relaxen. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen in de grote binnen- of buiten-onsen met warmwaterbron. Gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) verschijnen we aan het diner. De maaltijden in ryokans zijn het visitekaartje en altijd uitgebreid, veelzijdig en oogstrelend.
In Uno Port verblijven we 2 nachten in een eenvoudige minshuku (familieherberg) op basis van logies. De Japanse kamers zijn hier traditioneel en ook hier slapen we op een futon. We ontbijten elders in de buurt van de haven alvorens we de ferry naar de eilanden nemen.
NB 2: tegen een toeslag van € 460 overal een eenpersoonskamer te boeken.
NB 3: de inchecktijd in Japan is meestal na 15.00 uur, de check-out tijd is vaak om 10.00 uur.
Het ontbijt is overal inclusief en 1 keer is het diner inclusief (dag 5). De overige maaltijden zijn niet in de reissom inbegrepen. De praktijk leert dat we meestal samen uit eten gaan maar natuurlijk is iedereen daar vrij in. Voor meer informatie over de Japanse keuken: zie Achtergrond info.
In Japan kan je pinnen bij postkantoren en bij conbini zoals ‘7Eleven’ dat zowel een kleine supermarkt, een bank en een serviceverlener voor alles en nog wat is. Deze zijn overal in Japan te vinden en altijd geopend. Overige geldautomaten accepteren alleen Japanse passen.
Japan is in hoge mate een ‘cashland’, maar tegenwoordig worden in toenemende mate creditcards geaccepteerd.
Ter plekke heb je geld nodig voor persoonlijke uitgaven, drankjes, lunches en voor diners. Een budget van € 50 per dag is mogelijk maar als je luxer wilt eten dan zijn de uitgaven vanzelfsprekend hoger.
Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen is geen visum nodig. Het paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Het minimaal aantal deelnemers is 8, het maximaal aantal is 16.
Omdat we regelmatig met bagage van A naar B moeten lopen, is het aan te raden om met een niet al te grote koffer/reistas op wieltjes te reizen. (Dimensie: 160 cm, zie plaatje). Een grote koffer is ook onhandig vanwege de beperkte ruimte in Japanse hotelkamers en in de treinen. Daarnaast is het belangrijk om een extra tas/rugzakje mee te nemen voor 1 nacht. Om praktische redenen wordt op de ochtend van dag 5 de grote bagage van Matsumoto naar Kanazawa vervoerd ('takkyubin' service). Dat betekent dat we in Omachi Onsen (dag 5) voor 1 nacht alleen handbagage bij ons hebben. Yukata, haori jasje en toiletartikelen worden door de ryokan verstrekt. Uiteraard slaan we deze extra handbagage op voordat we op dag 5 met de fietstocht starten. In Kanazawa (dag 6) worden we weer herenigd met de grotere bagage.
4 t/m 22 november
De reis start op 4 november in Tokio. De terugvlucht is op 22 november vanaf Osaka.
De prijs van deze herfstreis in 2025 is € 3.660,- per persoon, exclusief internationale vluchten.
* Prijs is op basis van 1 persoon bij een verblijf op een tweepersoonskamer met gescheiden bedden.
* Toeslag per persoon voor een eenpersoonskamer: € 460,-
* Verplichte consumentenbijdrage GGTO garantiefonds: € 15,00 pp
• overnachtingen in hotels, ryokan en minshuku op basis van logies en ontbijt (op dag 12 en 13 ontbijten we elders)
• 1 keer diner (dag 5)
• al het vervoer per trein, bus, ferry en kabelbaan volgens programma
• stadsvervoer (gebruikmakend van Suica-OV kaart)
• 2 x vervoer per privébus (dag 4 en 18)
• alle entrees (musea, tempels, schrijnen, tuinen, Huis ten Bosch) volgens programma
(NB: een groot aantal entrees zijn vooraf gereserveerd, het bezoek is op basis van een ‘time slot’ en kan niet gewijzigd worden)
• 1 keer bagagevervoer (dag 5)
• soba kookles en bezoek sakebrouwerij/wasabifarm (dag 5)
• fietshuur op dag 5
• theeceremonie op dag 8 of 10
• e-bikes op dag 12
• tickets sumo op dag 14
• reisbegeleiding door Caroline van Ommeren
• internationale vluchten
• overige entrees buiten het programma om
• lunches en diners m.u.v diner dag 5
• tickets voor Kabuki theater (optioneel)
• kooklessen in Kyoto (optioneel)
• ikabana introductiecursus (optioneel)
CvO Reizen (KvK-nummer 34287077) is aangesloten bij de Stichting GGTO (onder nummer 1807), het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators. Dit garantiefonds garandeert de reiziger de teruggaaf van vooraf betaald reisgeld in het geval van financieel onvermogen van de aangesloten organisatie. Dit kan zijn vóór vertrek maar ook tijdens verblijf op locatie. Bovendien garandeert de Stichting GGTO tijdens uw verblijf de terugreis indien de touroperator, als gevolg van financieel onvermogen, hier niet meer voor kan zorgdragen. Door de touroperator wordt voor deze garantiestelling een vast bedrag van € 15 per boeking in rekening gebracht aan de consument.
Meer informatie over de GGTO is te vinden op www.stichting-ggto.nl
Artikel 1: De totstandkoming van de overeenkomst
1.1 Een reis kan schriftelijk of telefonisch geboekt worden. Als de reiziger zich telefonisch heeft aangemeld, dient hij zich binnen zeven dagen eveneens schriftelijk aan te melden. Een schriftelijke bevestiging van boeking wordt hem door de reisorganisatie binnen zeven werkdagen na ontvangst gezonden.
1.2 De boeking is pas definitief nadat de organisator deze schriftelijk (per email) heeft bevestigd, al dan niet met een (aanbetalings)factuur.
1.3 De reisorganisatie heeft een inspanningsverplichting de reis volgens het gepubliceerde reisprogramma te laten verlopen. Kennelijke fouten, of vergissingen in de uitgebreide reisbeschrijving binden de reisorganisatie niet.
1.4 Het landarrangement gaat in op dag 1 op de plaats van bestemming. De reiziger dient zelf de internationale vlucht te boeken. In alle gevallen is het de verantwoordelijkheid van de reiziger om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn.
Artikel 2: Betalingsvoorwaarden
2.1 Bij boeking dient de reiziger 20% van de reissom* aan te betalen. Het restant dient uiterlijk 6 weken voor vertrek betaald te worden.
*Onder reissom valt: - de genoemde reissom als vermeld op de website www.cvoreizen.nl met daarbij de inhoud betreffende vervoer (exclusief internationale vlucht), accommodatie, organisatie en eventuele inbegrepen maaltijden en excursies,
Daarbovenop komen kosten voor:
- verplichte consumentenbijdrage GGTO (€ 15,- per persoon)
- verplichte bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)
2.2 Bij een last minute boeking dient de volledige reissom direct na de boeking te worden voldaan en in ieder geval voor de aanvang van de reis te zijn ontvangen.
2.3 Bij niet tijdige betaling kan, echter uitsluitend na sommatie, de reisorganisatie de reisovereenkomst ontbinden. In dat geval is het gestelde onder ‘Annulering door de reiziger’ volledig van toepassing.
2.4 Als de reiziger echter aannemelijk kan maken dat genoemde termijnen overschreden zijn buiten zijn schuld, dan vervalt het gestelde in het hiervoor omschreven lid 2.3.
Artikel 3: De reissom
3.1 De reissom van de gepubliceerde reizen geldt voor het landarrangement en is gebaseerd op prijzen, koersen, belastingen, overheidsheffingen, etc. zoals die golden op het moment dat het programma gepubliceerd werd op de website www.cvoreizen.nl. Mochten zich feiten of omstandigheden voordoen die aanpassing van de reissom rechtvaardigen, dan worden zij de reiziger doorberekend.
3.2 De reissom is gebaseerd op het landarrangement en exclusief de internationale vluchten. Deze dienen door de reiziger zelf geboekt te worden.
3.2 De reisorganisatie behoudt zich het recht voor gepubliceerde prijzen aan te passen bij koerswijzigingen van meer dan 10%. Verhoging van meer dan 10% van de reissom geeft de reiziger recht op kosteloze annulering.
Artikel 4: Annulering door de reiziger
4.1 De reiziger kan de boeking voor aanvang van de reis annuleren. De datum waarop de annulering door de organisator wordt ontvangen, geldt als het moment van annulering. Bij ontvangst na 17.00u of buiten werkdagen om wordt de volgende werkdag gezien als de datum van ontvangst.
4.2 Bij annulering is iedere reiziger de volgende bedragen verschuldigd:
Tot 56 dagen voor vertrek:
20% van de reissom met een minimum van € 250,- per persoon;
Van 56 tot 28 dagen voor vertrek:
50% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 28e dag (inclusief) tot de 14e dag voor vertrek:
75% van de reissom;
Bij annulering vanaf de 14e dag (inclusief) tot de dag van vertrek of later:
de volledige reissom.
4.3 Bij deelannulering worden altijd de annuleringskosten in rekening gebracht.
Artikel 5: Wijzigingen door de reisorganisatie
5.1 De organisator kan voor aanvang van de reis eenzijdig kleine wijzigingen in de reis doorvoeren. De reiziger wordt hiervan op de hoogte gesteld. In geval van overmacht, waaronder wordt verstaan onvermijdbare en buitengewone omstandigheden, zoals ernstige, reisbelemmerende ziekte of andersoortige zwaarwegende persoonlijke omstandigheden van de organisator als reisleider, zal een vervangende reisleider, al dan niet Engelstalig, worden geregeld.
5.2 De reisorganisatie heeft het recht om wegens gewichtige redenen de reisroute te wijzigen, of de reis in z'n geheel te annuleren. In dat geval zal getracht worden een passend alternatief te vinden, dan wel tot directe restitutie van de ontvangen gelden worden overgegaan.
5.3 Wanneer een groepsreis het vereiste minimumaantal deelnemers niet haalt, wordt uiterlijk zes weken voor vertrek de reis geannuleerd. CvO Reizen assisteert met het zoeken van een alternatief, en als dat niet voldoet, of daar geen behoefte aan is, worden per omgaande de reeds betaalde reisgelden op de rekening van de reiziger teruggestort.
5.4 In geval van het hiervoor genoemde lid 5.2 en 5.3 is de reisorganisatie niet aansprakelijk voor door de reiziger reeds gemaakte kosten, zoals visumkosten, verzekeringspremies, etc., evenmin is zij aansprakelijk voor kosten met enig oorzakelijk verband.
Artikel 6: Verplichtingen van de reisorganisatie
6.1 De reisorganisatie is aansprakelijk voor de goede uitvoering van de uit de reisovereenkomst voortvloeiende verplichtingen. Hieronder wordt mede verstaan de verwachtingen die de reisorganisatie in redelijkheid bij de reiziger heeft gewekt. Een en ander dient wel beoordeeld te worden aan de hand van de lokale situatie en het karakter van de reizen. Van de reiziger wordt verwacht dat hij zich hier van tevoren over informeert.
6.2 De reisorganisatie is niet aansprakelijk voor zaken die haar in redelijkheid niet kunnen worden toegerekend, schades, molest, en ook feiten of omstandigheden waar reisverzekeringen onder normale omstandigheden dekking voor plegen te verschaffen.
6.3 In het geval dat de reisorganisatie terecht aansprakelijk wordt gehouden voor door de reiziger geleden schade voor derving van reisgenot, of voor schade die de reiziger lijdt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, bedraagt de vergoeding nooit meer dan maximaal éénmaal de reissom.
6.4 De mogelijk te vorderen schadevergoeding bij alle vormen van opgelopen lichamelijk letsel, anders dan door de reisverzekering die de reiziger heeft afgesloten gedekt, bedraagt maximaal éénmaal de reissom.
Artikel 7: Verplichtingen van de reiziger
7.1 Van de reizigers wordt een goede lichamelijk en psychische conditie verwacht. Bij twijfel wordt de reiziger geacht hier voor de feitelijke boeking melding van te maken.
7.2 De reiziger wordt geacht op een positieve wijze aan de reis en, bij groepsreizen, het groepsgebeuren mee te doen. Mocht de kwaliteit van de reis door het gedrag van de reiziger op een negatieve wijze worden beïnvloed, dan staat het de reisbegeleiding, c.q. de reisorganisatie vrij de deelnemer van verdere deelname van de reis uit te sluiten, zonder gehoudenheid van restitutie reisgelden. De beoordeling van genoemde situatie is aan de reisorganisatie, c.q. degene die haar vertegenwoordigt. Als en voor zover de uitsluiting en de last aan de reiziger kunnen worden toegerekend, zullen alle daaruit voortvloeiende kosten voor de reizigers’ rekening komen.
7.3 De organisator is niet aansprakelijk voor schade die door de reiziger te dekken is met gangbare verzekeringen, zoals zorg-, reis-, annuleringsverzekeringen en dergelijke. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor een maximale dekking voor medische hulp, reddings- en opsporingskosten, repatriëring en kosten veroorzaakt door calamiteiten. De reiziger is daarom verplicht een volledige dekking verschaffende verzekering af te sluiten.
7.4 De reiziger zorgt tijdig voor een geldig reisdocument, dat na terugkomst in Nederland nog zeker 6 maanden geldig moet zijn.
Artikel 8: Uitvoering van de reis
8.1 Eventuele klachten over de uitvoering van de reis die het niveau van aan- of opmerking overschrijden, dienen op de plaats van bestemming en/of op de plaats waar de klacht ontstaat doorgegeven te worden aan de reisleiding ter plekke en/of aan de organisator. Deze melding kan geschieden per Whatsapp, sms-tekstbericht, telefonisch of per e-mail op werkdagen onder Nederlandse kantoortijden (9-17u).
8.2 Als een klacht niet naar tevredenheid is opgelost kan de reiziger binnen uiterlijk twee weken na terugkeer in Nederland de klacht schriftelijk en gemotiveerd bij de reisorganisatie kenbaar maken. Binnen uiterlijk één maand na ontvangst hiervan wordt hierop schriftelijk gereageerd.
8.3 Mocht de reiziger menen dat de klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld en partijen samen niet in redelijkheid tot een juiste oplossing kunnen komen, dan kan de reiziger zich desgewenst tot uiterlijk drie maanden na afloop van de reis wenden tot de bevoegde rechter.
Behalve alle ontbijten en 1 keer diner (op dag 5) zijn de maaltijden niet in de reissom inbegrepen. De praktijk leert dat we regelmatig samen of in kleinere groepjes uit eten gaan maar natuurlijk is iedereen daar vrij in.
Het ontbijt in de hotels bestaat veelal uit een Japans buffet (rijst, zoete omelet, misosoep, tofu, salade en (gerookte) vis) met wat westerse toevoegingen.
Noodles zijn populair als goedkope lunch; zowel soba, udon als de Chinees geïnspireerde ramen. Ook sushi wordt bij voorkeur vroeg op de dag gegeten als de vis nog kraakvers is. En natuurlijk is er bento: dozen gevuld met kleine hapjes en streekspecialiteiten, altijd lekker voor een picknicklunch of in de Shinkansen-kogeltrein.
Ook Japan is nu sterk beïnvloedt door de eetcultuur in de rest van de wereld. Currygerechten, salades, sandwiches en pasta’s zijn niet meer weg te denken. Ook zijn de Japanners meesters in het vervaardigen van patisserie op Franse leest geschoeid.
Een simpel, traditioneel diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten (tsukemono) en misosoep met zeewier. De aandacht ligt op de smaak van de afzonderlijke ingrediënten, niet op een combinatie van smaken. Vis speelt de hoofdrol maar ook paddenstoelen, groenten en knollen worden veel gebruikt en vaak opgediend in de vorm van tempura of in een bouillon. Het gemarmerde wakyu-rundvlees is een luxeproduct en Kobe-beef het neusje van de zalm. Vlees is een belangrijk ingrediënt voor shabu-shabu en sukiyaki.
De boeddhistische keuken is toegewijd aan shojin-ryori en komt oorspronkelijk uit Kyoto. De maaltijden zijn 100% vegetarisch en (berg)groenten, zeewieren, bonen, tofu, miso en zaden vormen de basis. Deze keuken van zen kent een aantal unieke principes: er wordt gebruik gemaakt van vijf kooktechnieken, de ingrediënten moeten vijf verschillende kleuren hebben en er moeten vijf verschillende smaken te onderscheiden zijn. Deze vijftallige principes voeden het lichaam, de zintuigen en de geest. Kyoto is ook befaamd om de kaiseki keuken, de haute cuisine van Japan.
Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Zo ligt vanaf begin november de Omi-cho markt van Kanazawa vol met krab en de signature dish van Okayama is bara sushi (gemarineerde rijst met een topping van allerlei vis en groenten).