Programma van dag tot dag
Onderstaand programma is een reisvoorstel. Indien gewenst passen wij het programma aan met extra dagen voor of na de pelgrimstocht.
Dag 1| De keizerlijke Nakahechi
De wandelreis start in de plaats Kii Tanabe aan de kust van het dunbevolkte, groene en bergachtige Kii Schiereiland. Tanaba is de toegangspoort van de keizerlijke Kumano Kodo Nakahechi route. De Tokai-schrijn (jinja) is gesticht in 419 en al eeuwenlang bezoeken pelgrims deze schrijn om een behouden pelgrimage af smeken. Hier ontvang je de eerste stempel in je pelgrimspaspoort. Overdag is Kii Tanabe een slaperig stadje dat ’s avonds tot leven komt in het uitgaansgebied Ajikoji. Hier vindt je meer dan 200 izakaya, het Japanse equivalent van informele pubs en eetcafés.
Overnachting in een hotel in Kii Tanabe op basis van logies en ontbijt
Dag 2 | Van Takijiri-oji naar Takahara
In de ochtend reist je per bus naar Takijiri-oji, Na een bezoek aan het Kumano Kodo Informatiecentrum begint je pelgrimage. De etappe vandaag is kort maar het mooie bospad gaat direct al steil omhoog. Onderweg passeer je oji-monumentjes en enkele uitzichtpunten. Na 4 kilometer bent je in het dorp Takahara bovenop de bergkam. Hier ligt de ingetogen, eeuwenoude Kumano-jinja, verscholen tussen hoge kamferbomen. Takahara wordt Kiri-no-Sato genoemd, ‘Dorp in de Mist’. Als de wolken in het dal hangen is dit een mysterieuze plek, als de weergoden gunstig gezind zijn heb je een prachtig uitzicht over de bergen.
Overnachting in een minshuku in Takahara of het nabijgelegen Kurisugawa op basis van halfpension. (4,5 km, 430 m stijgen, 200 m dalen, ca 3 uur)
Dag 3 | Van Takahara naar Nonaka
Je verlaat Takahara over een stijgend pad langs de dorpshuizen. Al snel loop je weer door het bos, afwisselend stijgend en dalend, langs bemoste oji-monumentjes, rijst- en theevelden en door torenhoge cederbossen. Na 10 km bereik je Chikatsuyu, het dorp aan de rivier Hiki-gawa. Volgens de overlevering reinigt het rivierwater de onzuiverheden van de aardse wereld. Vroegere pelgrims hielden hier halt voor een ijskoud reinigingsritueel, hedendaagse pelgrims wachten daarmee tot ze de heetwaterbronnen van Yunomine bereiken. Na een laatste klim komt je in Tsugizakura-oji. Hier groeit de majestueuze Nonaka (Cryptomeria japonica). Sommigen bomen hebben een omtrek van acht meter en hun leeftijd wordt op achthonderd jaar geschat. De takken van de Nonaka wijzen naar het zuiden, in de richting van de heilige Nachi-waterval die u op dag 7 bereikt.
Overnachting in een minshuku in Tsugizakura-oji/Nonaka op basis van halfpension. (13 km, 830 m stijgen, 650 m dalen)
Dag 4 | Van Tsugizakura-oji naar Yunomine Onsen
De derde dag op de Nakahechi is een lange maar mooie dag. Je volgt eerst een rustig weggetje en dan ga je flink stijgen en dalen over het mooie bospad. Het verhaal gaat dat hier Daru-geesten rondspoken. Deze slangachtige heksen kunnen zich onzichtbaar maken en zo ongezien bezit van pelgrims nemen. Een pijnlijke hongerklop is het gevolg en het eeuwenoude advies luidt om hier nooit en te nimmer in één keer de picknicklunch te verorberen. Bij de Funatama-jinja splits het pad. Je verlaat hier de Nakahechi en steekt de rivier over. Nu volg je de Akagi-goe route richting Yunomine Onsen. Yunomine Onsen ligt in een smalle riviervallei. Zo’n 1800 jaar geleden zijn hier warmwaterbronnen ontdekt en het is een van de oudste plaatsen van Japan waar het badderen tot religie is verklaard. Tsuboyu is een klein badhutje in de hete rivier. Het is de enige warmwaterbron ter wereld die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Er wordt gezegd dat de kleur van het water zeven keer per dag verandert. Of dat waar is kan je zelf ontdekken.
Overnachting in een ryokan in Yunomine Onsen op basis van halfpension. (19 km, 1200 m stijgen, 1200 m dalen)
Dag 5 | Rondwandeling vanuit Yunomine Onsen
Je blijft nog een nacht in Yunomine Onsen. Vandaag kan jekiezen uit een aantal dagtochten. Om de Nakahechi helemaal te volbrengen reis je per bus naar Hosshinmon-oji, vlakbij de splitsing waar je gisteren bent afgeslagen om de Akagi-goe route te volgen. ‘Hosshinmon’ betekent ‘Poort van Aspiratie en Verlichting’ en geeft toegang naar het heilige buitengebied van de Hongu Taisha schrijn. Je pikt de Nakahechi route hier weer op en volgt het makkelijke pad door het bos, langs dorpjes, rijstvelden en theeplantages. Klim naar het uitzichtpunt voor zicht op de torii van Oyunohara, de grootste shinto poort van Japan. Al snel bereik je Kumano Hongu Taisha, het doel van de pelgrims. Het is nu nog slechts 2 km over de mooie Dainichi-goe route terug naar Yunomine Onsen.
Als je het vandaag liever rustig aan wilt doen kan je vanuit Yunomine over de Dainichi-goe route naar Kumano Hongu Taisha lopen. De route is kort (2 km) maar pittig. Ook is het mogelijk om vandaag optioneel een boottocht te maken naar het heiligdom Hayatama Taisha. Deze laatste van de drie Grote Schrijnen van Kumano ligt in de kustplaats Shingu aan de monding van de Kumano rivier. De boottocht van Hongu Taisha naar Hayatama Taisha is een traditioneel onderdeel van de Kumano Kodo en een hedendaags toeristenuitje. In de uitgebreide route omschrijving die je na boeking ontvangt kan je alle details over de mogelijkheden vinden.
Overnachting in een ryokan in Yunomine Onsen op basis van halfpension
Dag 6 | Van Yunomime Onsen naar Koguchi
Met de bus reis je in 20 minuten naar Ukegawa aan de Kumano rivier. Dit is het startpunt van de Kogumotori-goe route. Je stijgt rustig naar de top Hyakken-gura voor een panoramisch uitzicht over de 3600 toppen van Kumano. Na de Sakura-toge pas en begint de afdaling naar de Akagi-gawa riviervallei en naar je minshuku in het dorpje Koguchi.
Overnachting in een minshuku Koguchi op basis van halfpension. (13 km, 670 m stijgen, 690 m dalen)
Dag 7 | Van Koguchi naar Nachisan
De laatste wandeldag op de Kumano Kodo is de meest inspannende dag van de pelgrimage maar ook de mooiste. Je klimt door een sprookjesachtig bos over de bemoste Dogiri-zaka, dat letterlijk de ‘Lichaamsbrekende Helling’ betekent. Na 5 km ligt de zwaarste etappe van de Ogumotori-goe achter je. Nog 9 kilometer te gaan en dan bereik je Kumano Nachi Taisha, het eindpunt van de pelgrimstocht.
Overnachting in een minshuku Nachisan op basis van halfpension. (14 km, 1260 m stijgen, 930 m dalen)
Dag 8 | Nachisan en Kii Katsuura
Deze ochtend kan je rustig de verschillende heiligdommen en de Nachi waterval bekijken. Met een hoogte van 133 meter is Nachi-taki de hoogste van Japan. Japanners beschouwen de heilige waterval als symbool van het leven en als de as die hemel en aarde verbindt. Onder het reciteren van sutra’s namen bergasceten hier vroeger een stortbad om zo hun ego te vergeten en één met de natuur te worden. Nu moet de waterval van een afstand bewonderd worden. Na de lunch verlaat je Nachisan. Je daalt af over de 267 keientreden van Daimon-zaka, de ‘Grote Poort Helling’, omzoomd met hoge ceders. Beneden reis je per bus in 30 minuten naar Kii Katsuura. Van oorsprong is Katsuura een rustig vissersdorp gelegen aan de kust van de Stille Oceaan. Nu is het een toeristenplaatsje met (resort)hotels en warmwaterbaden.
Overnachting in een ryokan in Kii Katsuura op basis van halfpension
Dag 9 | Kii Katsuura en einde van het arrangement
Voordat je jouw reis door Japan vervolgt is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de tonijnveiling (onregelmatige sluitingsdagen). De veiling is een begrip in Japan en bezoekers zijn welkom om in de vroege ochtend het reilen en zeilen van vissers en handelaren te aanschouwen. Einde van het wandelarrangement