Nergens wordt het ritme van de seizoenen zo sterk beleefd als in Japan. Haiku-dichters en kunstenaars laten zich inspireren door de schoonheid van lente, zomer, herfst en winter. Als de eerste kersenbloesem in het voorjaar verschijnt, krijgen de Japanners de kolder in de kop en trekken massaal naar het park voor een picknick onder de bomen. Maanden later slaakt Japan een zucht van verlichting als de hitte verdwijnt, de esdoorns rood en de ginko’s goud gaan kleuren.
Deze kunst- en cultuurreis valt midden in het jaargetijde van de keizerlijke chrysantenbloem en van koyo, de Japanse Indian Summer. De reis begint in Tokio, de grootste metropool ter wereld en een stad die zichzelf steeds opnieuw heeft moeten uitvinden. Na vier dagen reizen we met de supersnelle kogeltrein naar Kanazawa, ‘Het Juweel van Japan’ en genieten van de badcultuur in Kaga Onsen. In Takayama, aan de voet van de Japanse Alpen, zien we misschien de eerste sneeuwvlokken vallen. Via Okayama reizen we naar Naoshima, het kunsteiland in de Japanse Binnenzee. We overnachten hier in het iconische Benesse House. Op de eilanden Noashima en Tejima zien we hoe natuur, architectuur en hedendaagse kunst harmonisch samengaan.
In het boeddhistische Koyasan verblijven we in een ingetogen klooster waar traditie en zen de boventoon voert. En natuurlijk brengen we een uitgebreid bezoek aan Kyoto, de culturele hoofdstad van het land. Kyoto is de stad van zen, shinto en wabi-sabi, begrippen die eenvoud en harmonie in zich dragen. Te voet en per fiets verkennen we de mooiste tempels en tuinen van de stad. De reis eindigt in het wereldse Osaka.
"Avondschemering
de berg steelt van de esdoorn
het rood vermiljoen" (Buson, 1716-1784)
KLM vlucht van Amsterdam naar Narita Airport (Tokio). Aankomst de volgende dag.
In de ochtend reizen we van Narita in ca 2 uur met de comfortabele airportbus naar Tokio. In deze grootste metropool ter wereld is niets is voor de eeuwigheid. Ondanks aardbevingen, branden en bommen groeide Tokio uit tot een fascinerende stad waar kwieke senioren en trendy jongeren, salarymen en zwervers, schuinsmarcheerders en lekkerbekken ieder hun eigen habitat hebben.
Allereerst maken we op ons gemak kennis met het eclectische Roppongi, niet ver van het hotel. Deze wijk oogt als een architectonisch openluchtmuseum waarbij de gebouwen van de Art Triangle de meesterwerken zijn.
Overnachting in een hotel in Tokio
We storten ons vandaag echt in de grootstedelijke hectiek. De snelste manier om Tokio te doorkruisen is per metro. De metro is berucht in het spitsuur; officeladies, strak in het pak geklede salarymen en kinderen in schooluniform zijn verdiept in manga, staren op hun mobieltjes of vallen staand in slaap. Via Shibuyu lopen we naar de Meiji-schrijn waar met een beetje geluk een huwelijksceremonie wordt voltrokken. Daarna wandelen we langs de keyaki-bomen en modepaleizen over de Omotosando. Op deze Champs-Elysées van Tokio is winkelen tot religie verklaard en de gebouwen hier zijn stuk voor stuk parels van moderne en hedendaagse architectuur.
De stad ligt aan je voeten vanaf de 45ste etage van het Metropolitan Government Building (MGB) van architect Kenzo Tange. Bij helder weer doemt de vulkaan Fuji in de verte op. We sluiten de dag af in Oost-Shinjuku. Wandelend door de neonverlichte straten waan je je in een scene uit de film ‘Lost in Translation’; een wereld van verschil met de wijken die we eerder op de dag gezien hebben.
Overnachting in een hotel in Tokio
De legendarische Tsukiji vismarkt met de tonijnveiling is in 2018 verplaatst naar een locatie aan de rand van de stad. Gelukkig is de Outer Market van Tsukiji aan de meedogenloze bulldozers ontsnapt. Het visaanbod op de buitenmarkt is nog steeds fantastisch en een sushi-ontbijt of een vroege lunch mag niet overgeslagen worden. We kunnen lang tussen Chinese toeristen in de rij gaan staan voor een plek bij Daiwa of Sushidai of we kunnen ervoor kiezen om de supersushi van Sushi Zanmai te proeven (overigens ook de favoriet van René Redzepi). Na de markt wandelen we naar het nabije Ginza. De middag is ter vrije besteding. Optioneel kan een bezoek gebracht worden aan het Digital Museum.
Overnachting in een hotel in Tokio
Vandaag wordt er optioneel een dagtocht naar Nikko georganiseerd. Zeg nooit kekko, dat ‘prachtig’ of ‘genoeg’ betekent, voordat je de heiligdommen van Nikko hebt gezien, zeggen de Japanners. Verscholen in de heuvels, op 140 kilometer ten noorden van Tokio, ligt een uitgebreid complex met rijk gedetailleerde schrijnen, tempels en een pagode die allen op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco staan. Tussen torenhoge ceders ligt het 17de eeuwse mausoleum van Tokugawa Ieyasu, de eerste shogun van Japan. Zijn kleinzoon haalde de beste vaklieden en kunstenaars hier naartoe om het complex met pracht en praal verder uit te breiden. Nikko werd het statussymbool voor de macht en rijkdom van het shogunaat. Aan het eind van de dag reizen we weer terug naar Tokyo.
Wie liever een extra dag in Tokio doorbrengt heeft keuze genoeg. Bezoek het Nezu Museum, de Art Triangle of de musea van Ueno. Ook de wijk Asakusa in het noordoosten van de stad is de moeite waard en toont een mengeling van oud en nieuw. De oever van de Sumida rivier wordt gedomineerd door de Tokyo Sky Tree en de Flamme d’Or van Philippe Starck maar in de kleine straatjes klopt nog het oude hart van de stad. Hier ligt ook de Senso-ji, de oudste en meest bezochte tempel van Tokio.
Overnachting in een hotel in Tokio
Vandaag verlaten we Tokio. De Shinkansen (kogeltrein) overbrugt in 3 uur tijd de afstand van 450 kilometer naar Kanazawa, het ‘Juweel van Japan’. In de middag bezoeken we allereerst het D.T. Suzuki Museum. Deze Suzuki heeft niets met auto’s te maken maar was een boeddhistische filosoof die zen in het westen bekend heeft gemaakt. Het museum ligt verstopt in een groene oase in een woonwijk en is ontworpen door Tanigushi Yoshio (ook bekend van het MoMa in New York). Helemaal zen is de waterspiegelvijver die bedoeld is voor reflectie en meditatie. Na D.T. Suzuki bezoeken we het 21st Century Museum of Contemporary Art, ontworpen door het architectenbureau SANAA. Naast een geweldige vaste kunstcollectie is er vaak een spraakmakende expositie te bezoeken.
Overnachting in een hotel in Kanazawa
De hele ochtend is er nog tijd om Kanazawa te bekijken. Beroemd is de landschapstuin Kenrokuen, een van de drie ‘Great Gardens’ van Japan. Drink hier een kopje thee, genietend van het uitzicht op de privétuin van het theehuis. In de wijk Naga-machi vinden we, naast stijlvolle winkels, restaurants en cafés, een aantal gerestaureerde huizen in samoeraistijl waarvan het Nomura House met de binnentuin de mooiste is. Als de tijd het toelaat bezoeken we de Omi-cho markt met kramen vol vis, schaal- en schelpdieren, groenten en fruit.
Na een (late) lunch verlaten we Kanazawa en reizen per trein in een half uur naar Kaga Onsen, een dorp gewijd aan de kunst van het badderen. Wij verblijven hier in een ryokan waar het bad en het eten hoog in het vaandel staan. De rest van de dag is gereserveerd om op Japanse wijze te relaxen.
Overnachting in een ryokan in Kaga Onsen
In de loop van de ochtend reizen we met een privébus naar Shirakawago. Tussen de bergen in de Shogawa riviervallei liggen oude dorpen die bekend zijn om hun traditionele gassho-zukuri (traditionele boerderijen), door Unesco erkend als Werelderfgoed. Gassho-zukuri betekent ‘geconstrueerd als handen in gebed’ want de vorm van de daken doet denken aan de handen van biddende monniken. De schuine daken zorgen ervoor dat de hevige wintersneeuw zich niet ophoopt en het huis doet bezwijken.
Na de lunch brengt de bus ons in een uur tijd naar Takayama, een charmant stadje aan de voet van de Japanse Alpen. In de oude Sanno-machi buurt vinden we nog houten koopmanshuizen en sakebrouwerijen die elders grotendeels zijn verdwenen. Het heldere bergwater en de expertise die van vader op zoon is overgedragen zorgt ervoor dat de sake van Takayama van uitzonderlijke kwaliteit is. Behalve sake is het stadje ook bekend om Hida-noodles en Hida-gyu, een zwart runderras dat een hoge kwaliteit vlees oplevert. De lokale specialiteit hida-beef wordt aan tafel met groenten en miso op een magnoliablad gegrild.
Overnachting in een hotel in Takayama
Na een bezoek aan de ochtendmarkt in Takayama reizen we via Nagoya met de trein naar Okayama waar we tegen lunchtijd aankomen. Liefhebbers van keramiek kunnen de korte treinreis naar Imbe maken. Met meer dan honderd galeries en pottenbakkerijen is Imbe de belangrijkste productieplaats van Bizen-keramiek. De bekendste attractie van Okayama is Korakuen, een eeuwenoude landschapstuin die net zoals in Kanazawa beschouwd wordt als een van de drie ‘Great Gardens of Japan’. De tuin is van midden tot eind november op zijn mooist en in deze periode ook in de avond geopend. Met fakkels, kaarsen en lampen verandert de tuin in het donker in een ‘Garden of Dreams’.
Overnachting in een hotel in Okayama
Okayama is de toegangspoort naar de kunsteilanden in de Japanse Binnenzee. Met de local-trein boemelen we in een klein uur naar de haven van Uno. Na een korte oversteek met de ferry komen we in de loop van de ochtend op het iconische kunsteiland Naoshima aan. Naoshima is een van de beste plekken om moderne en hedendaagse kunst te zien in een natuurlijke omgeving. De collecties zijn ondergebracht in adembenemende gebouwen, veelal ontworpen door Tadao Ando. Ook schrijnen, rijstvelden en dorpshuizen dienen als kunstlocatie. Per elektrische fiets, te voet of per shuttlebus bezoeken we vandaag het Art House Project en het Chichu Art Museum. Vanaf het Lee Ufan Museum wandelen we naar het Benesse House Museum dat tevens een luxehotel is. Hier zijn kunst, natuur en architectuur een symbiose aangegaan.
Overnachting in het Benesse Art House Museum op Naoshima
Een passagiersboot brengt ons in 30 minuten naar Teshima, het tweede kunsteiland in de Seto Zee. Per e-bike bezoeken het Teshima Art Museum, ontworpen door Ryue Nishizawa. De open constructie staat op een heuvel en verbeeldt een waterdruppel die uit de hemel valt. Na deze ‘zen ervaring’ fietsen we verder naar Les Archives du Coeur, een project van Christian Boltanski. Vanaf 2008 heeft deze kunstenaar wereldwijd de hartslagen van vele mensen opgenomen als getuigenis van hun bestaan. Aan het einde van de middag nemen we de ferry terug naar Uno op het vasteland.
Overnachting in een hotel in Okayama
Vanaf Okayama reizen we per shinkansen, boemeltrein en kabeltrein naar Koyasan. Koyasan ligt op een dicht bebost plateau omringd door acht bergpieken. De ligging van het heiligdom wordt vergeleken met het hart van de lotus, de bloem van het boeddhisme. Er zijn hier meer dan honderd kloosters waarvan een groot aantal ook onderdak aan pelgrims biedt. We verblijven twee nachten in zo’n elegante shukubo. ’s Avonds proeven we shojin-ryori, het vegetarische diner uit de keuken van zen.
Overnachting in een shukubo (klooster) in Koyasan
Koyasan is gewijd aan het shingon-boeddhisme dat door priester Kukai, postuum Kobo Daishi genoemd, in 816 via China naar Japan is gebracht. Het shingon-boeddhisme heeft meer dan tien miljoen volgelingen en zij wensen om na de dood zo dicht mogelijk bij hun meester te zijn.
Na de ochtendceremonie in het klooster wandelen we via de indrukwekkende begraafplaats naar de tempel waar duizenden lantaarns branden en dagelijks de Goma-vuurceremonie wordt gehouden. Achter de tempel ligt het mausoleum van Kobo Daishi. Zijn volgelingen geloven niet dat hij gestorven is maar hier in ‘eeuwige meditatie’ aanwezig is. Elke dag brengen de monniken hem een maaltijd die hij spiritueel nuttigt.
In de middag is er voldoende tijd om de overige tempels, de pagode en het hoofdkwartier met de zen tuin en de beschilderde panelen te bekijken. Wie wil kan een meditatiesessie of een boeddhistisch ritueel bijwonen.
Overnachting in een shukubo (klooster) in Koyasan
Voordat we naar Kyoto gaan brengen we eerst een bezoek aan Nara. In 710 werd Nara de eerste permanente hoofdstad van Japan om 75 jaar later deze status weer te verliezen. Ondanks de korte bloeiperiode is de invloed van Nara op de rest van het land groot geweest. In Nara werd het boeddhisme tot nationale religie verklaard. De Todai-ji in het park van Nara is het grootste houten gebouw ter wereld, ook al is de huidige constructie uit 1692 kleiner dan het origineel uit 752. Het gebouw huisvest Daibutsu, met 15 meter hoogte het grootste bronzen Boeddhabeeld van Japan.
Na een korte treinreis komen we in Kyoto aan. Duizend jaar lang was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van het land. Met ruim tweeduizend tempels en schrijnen, minimalistische zen tuinen en musea gewijd aan zowel klassieke als moderne kunst, mag Kyoto zich met recht het culturele hart van Japan noemen.
De stad is een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard gebleven en laat nu een mengeling van oude tempels, pagodes en nieuwe gebouwen in een strak stratenplan zien. Bij aankomst op het station krijgen we allereerst een indruk van het moderne Kyoto. Het omstreden stationsgebouw uit 1997 is een ontwerp van architect Hara Hiroshi. Een serie roltrappen leidt naar een platform met uitzicht over de stad waar poëten, filosofen, geisha’s en toeristen thuis zijn.
Overnachting in een hotel in Kyoto
Vandaag maken we kennis met de mooiste tempels en schrijnen van Kyoto. Allereerst bezoeken we de boeddhistische Sanjusangen-do, een reusachtige tempelhal uit de 13de eeuw. De tempel biedt onderdak aan 1001 Kannon beelden, elk met elf hoofden en duizend armen. In het midden van de hal kijkt een ruim drie meter hoog beeld van Kannon op ons neer. Vlakbij Sanjusangen-do ligt Chishaku-in. Deze tempel wordt vaak door toeristen overgeslagen en dat is wel zo prettig; de tuin is, zeker in de herfst, een van de mooiste van de stad. Bovendien heeft de Chisaku-tempel een museum met prachtige 16de eeuwse wandschilderingen die de vierjaargetijden uitbeelden.
De wijk rondom de Kiyomizu-dera is vol met grote en kleine tempels, eethuizen en winkeltjes met macha (groene thee), wagashi (zoetigheden) en allerlei prullaria. Toeristenmeisjes verkleed en gekapt als maiko (leerling geisha) flaneren door de straatjes. Sommigen elegant en rolvast, anderen onbeholpen voortstrompelend op hun gehuurde geta’s.
Na een soba-lunch wandelen we via de shintoïstische Yasaka Jinja en de geishawijk Gion naar het commerciële hart van Kyoto. Hier liggen alle bekende winkelketens maar interessanter zijn de warenhuizen Isetan en Takashimaya. Sla vooral de fantastische gourmetafdeling in de kelder niet over. Parallel aan de winkelstraat ligt de Nishiki-markt, een lust voor het oog en een must-see. Alle ingrediënten die in de kaiseki-keuken van Kyoto onontbeerlijk zijn, zijn hier te koop en vaak ook te proeven.
Overnachting in een hotel in Kyoto
Met een privébus reizen we in de ochtend in ongeveer een uur naar Shigaraki. Middenin een natuurpark ligt het Miho Museum, een ontwerp van architect I.M. Pei uit 1997. Het museum is vaak gesloten maar niet in november als de herfst zich op zijn mooist laat zien. Via een futuristische looptunnel bereiken we de bovengrondse entree, de rest van het gebouw ligt grotendeels ondergronds. Voor de constructie moest een berg afgegraven worden en vervolgens weer opnieuw opgebouwd… Het museum is vooral interessant vanwege de architectuur en de ligging maar ook de collectie Japanse, Chinese en West-Aziatische kunst maakt het zeker de moeite waard. In de loop van de middag zijn we weer terug in de stad.
Het is een must om in Kyoto een theeceremonie (chanoyu) bij te wonen. Japanners beschouwen chanoyu als de ultieme vorm om met schoonheid te communiceren. In een traditioneel theehuis toont de theemeester hoe macha op de juiste manier gemaakt en gedronken moet worden.
Overnachting in een hotel in Kyoto
Zelfs een jaar in Kyoto is niet lang genoeg om alle bezienswaardigheden te kunnen zien. Daarom blijven we nog een dagje. Vandaag verkennen we per fiets, voornamelijk heuvelafwaarts, het noordwesten van de stad. Wie niet wil fietsen kan per taxi en te voet dit gebied verkennen. We fietsen eerst naar Kinkaku-ji, het paviljoen waarvan het bladgouden dak in het water weerspiegelt. Daarna bezoeken we naar Ryoan-ji, de ‘Tempel van de Vreedzame Draak’. Ryoan-ji is beroemd vanwege de zen tuin met de vijftien rotsblokken die als eilanden op een zee van wit zand drijven. Tel ze maar na: het totaal komt voor het oog nooit boven veertien uit.
Via landelijke weggetjes bereiken we Saga-Toriimoto, een dorp waar nog een aantal huizen met rieten daken bewaard zijn gebleven. Na de lunch in een authentiek eethuis fietsen we naar Arashiyama. Tenryu-ji is hier het bekendste tempelcomplex maar de toeristenhordes weten het ook te vinden. Ingetogener is de villa met de Japanse tuin van Okouchi Denjiro, een acteur van de vroegere stomme film. Drink een kopje macha in het theehuis, struin over de bemoste paadjes en geniet van de herfst.
Met de fiets aan de hand storten we ons in de drukte van het wandelpad door het bamboebos. De fietstocht eindigt bij de rivier Katsura. We leveren de fietsen in en reizen per trein terug naar het centrum.
Overnachting in een hotel in Kyoto
In de loop van de ochtend volgt een korte treinreis van Kyoto naar Osaka. De inwoners van Osaka staan in Japan bekend als pretentieloze, humorvolle, harde werkers. De standaard begroeting hier is ‘Mokarimakka?’ dat zoveel betekent als ‘Hallo, nog geld verdiend vandaag?’. Dit zuur verdiende geld wordt het liefst aan lekker eten uitgegeven.
Osaka is ook een echte winkelstad met uitgestrekte ondergrondse shoppingmalls en warenhuizen die naar de hemel reiken. Afgezien van een aantal tempels en musea zijn de toeristische attracties dunner gezaaid. Het is zeker de moeite waard om naar de bovenste etages van het Umeda Sky Building te gaan, rond te struinen in kleurrijke buurten of om het Osaka Kasteel te bezoeken. Of sla gewoon de laatste yens stuk voor een heerlijk afscheidsdiner.
Overnachting in een hotel in Osaka
Terugvlucht en einde arrangement.
Deze reis wordt georganiseerd door CvO Reizen. Voor meer informatie, om een offerte aan te vragen of om een boeking te maken kan je direct contact opnemen met CvO Reizen.
Internationale vlucht
Op de heenreis vliegen we naar Narita Airport (Tokio), de terugvlucht vertrekt vanaf Kansai Airport (Osaka). Bij een late boeking gaan de vluchtprijzen meestal omhoog, vroege boekers profiteren vaak van lager geprijsde tickets. Indien je de vlucht door CvO Reizen laat regelen dan kan je dat aangeven bij boeking/aanmelding. Ook is het handig om een eventuele maaltijd- en stoelvoorkeur, frequentflyer nummer of een andere vluchtklasse door te geven. Natuurlijk is het ook mogelijk om de vlucht zelf te regelen.
Indien je met de groep met KLM vertrekt op dag 1, dan ontmoet je de medereizigers op Schiphol of bij aankomst op dag 2 op Narita Airport. De reisleiding staat met een bordje in de aankomsthal op de luchthaven Narita te wachten.
Indien je al eerder in Japan bent dan ontmoet je de groep in de eerste accommodatie in Tokio. Vooraf neemt de reisleiding hierover contact met je op.
Indien er belangstelling voor is dan wordt er een kennismakingsbijeenkomst in het vroege najaar georganiseerd.
Met uitzondering van het stadsvervoer (metro, bus, tram, eventueel taxi) zijn alle transfers volgens programma inclusief. De meeste transfers tijdens deze reis vinden plaats met de trein en twee keer met een privébus. Het spoornetwerk in Japan is efficiënt en behoort tot de beste ter wereld. Tussen de grote steden reizen we met de Shinkanse ‘kogeltrein’ maar op sommige trajecten rijden er alleen rapids en local-boemeltjes. We gebruiken een 14-daagse Japan Rail Pass die alleen buiten Japan verkrijgbaar is. Een aantal plaatsen zijn slechts met een privélijn verbonden en dan is de Rail Pass niet geldig. Voor deze trajecten koopt de reisleiding de tickets ter plekke (deze tickets zijn inclusief in de reissom). De kunststeilanden zijn alleen per veerboot bereikbaar. Het programma is zo samengesteld dat het reizen maar een deel van de dag in beslag neemt.
Onder voorbehoud verblijven we in de volgende accommodaties:
NB 1: voor zover beschikbaar is tegen een toeslag overal een eenpersoonskamer te boeken.
NB 2: de inchecktijd in Japan is meestal na 15.00 uur, de check-out tijd is vaak om 10.00 uur.
NB 3: indien er een accommodatie gewijzigd moet worden, wordt er een gelijkwaardig alternatief aangeboden.
In Tokio, Kanazawa, Okayama, Takayama en Kyoto verblijven we uitstekende, centraal gelegen hotels (3 en 4 sterren) op basis van logies en ontbijt. Voor Japanse begrippen zijn de hotelkamers ruim en van alle gemakken voorzien. Alleen in Tokio zijn de kamers wat minder ruim bemeten.
In Kaga Onsen verblijven we op basis van halfpension in een ryokan. Hier slapen we op een futon op de tatami-vloer. Dat klinkt spartaanser dan het in werkelijkheid is. Voor Japanners is een overnachting in zo’n traditionele herberg (die overigens ook heel groot kan zijn) de ultieme manier om te relaxen. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen in de grote onsen met warmwaterbron. Gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) verschijnen we in Japanse stijl aan het diner. De maaltijden zijn het visitekaartje en altijd uitgebreid, oogstrelend en smakelijk.
Op het eiland Naoshima verblijven we een nacht in het beroemde Benesse Art House Museum, een fantastisch gebouw, ontworpen door de beroemde architect Tadao Ando. Het Benesse House is zowel een (openlucht)museum als een luxehotel, verdeeld over vier gebouwen. Omdat wij hier overnachten kunnen we ook buiten de officiële openingstijden het museum bezoeken. Wij verblijven in het Park Tower gebouw met een tuin vol moderne kunst en met uitzicht op zee.
In Koyasan verblijven we twee nachten op basis van halfpension in een charmant boeddhistisch kloostercomplex (shukubo) dat ook onderdak biedt aan pelgrims. De Japanse kamers in shukubo zijn traditioneel Japans en ook hier slapen we op een futon op de tatami-vloer. Er is verwarming (een kacheltje) op de kamers aanwezig. Het ontbreken van een douche en wc op de kamer wordt goedgemaakt door de ofuro, het gemeenschappelijke bad, gescheiden per sekse. ’s Morgens vroeg is er een korte ceremonie in de honden, het heiligdom van het klooster, gevolgd door een indrukwekkende 'vuurceremonie' in een subtempeltje.
Alle ontbijten en de diners in Koyasan (2 keer) en in Kaga Onsen (1 keer) zijn inclusief. De overige maaltijden zijn niet in de reissom inbegrepen. De praktijk leert dat we meestal samen uit eten gaan maar natuurlijk is iedereen daar vrij in. Japan heeft de naam peperduur te zijn maar in ‘Het Land van de Rijzende Michelinsterren’ kan je ook met een klein budget goed eten. Voor meer informatie over de Japanse keuken: zie Achtergrond info.
Omdat we regelmatig met bagage van A naar B moeten lopen, is het aan te raden om met een niet al te grote koffer op wieltjes te reizen. Een grote koffer is ook onhandig vanwege de beperkte ruimte in Japanse hotelkamers en in de treinen.
Daarnaast is het makkelijk een kleinere tas mee te nemen voor maximaal twee nachten. Om praktische redenen blijft de grote bagage op dag 9 in Okayama achter. Dat betekent dat we op Naoshima alleen handbagage bij ons hebben. Op dag 11 worden we weer herenigd met de grotere koffers.
Op de ochtend van dag 12 kan de grote bagage naar Kyoto gestuurd worden. Dat betekent dat we in Koyasan (2 nachten) alleen handbagage meenemen. Wie dit liever niet wil, kan van deze service afzien.
Het minimaal aantal deelnemers is 6, het maximaal aantal is 14.
In Japan kunt u pinnen bij postkantoren, bij de '7Eleven' en bij de 'Family Mart'. Deze twee conbini zijn zowel kleine supermarkten als serviceverleners voor alles en nog wat. Conbini zijn overal in Japan te vinden en altijd geopend. Overige geldautomaten accepteren alleen Japanse passen.
Japan is in hoge mate een ‘cashland’; alleen in grotere winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. De meeste kosten zijn inclusief in de reissom. Ter plekke heb je geld nodig voor persoonlijke uitgaven, drankjes, lunches en voor diners. Een budget van € 50 per dag is mogelijk maar als je luxer wilt eten dan zijn de uitgaven vanzelfsprekend hoger.
Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen is geen visum nodig. Het paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
2026: op aanvraag
De prijs van deze herfstreis in 2026 is op aanvraag.
De prijs is op basis van 1 persoon bij een verblijf op een tweepersoonskamer (met gescheiden bedden of met 2-persoonsbed indien gewenst en beschikbaar. NB: kamers met een tweepersoonsbed zijn vaak kleiner dan kamers met twee bedden)
Tegen een toeslag kan een eenpersoonskamer geboekt worden.
De kersenbloesemtijd (sakura) in het voorjaar is vermaard maar de Japanse Indian Summer (koyo) is ongetwijfeld het mooiste seizoen in Japan.
Vanaf november tot begin december zijn de esdoorns in alle schakeringen roodgekleurd en staan de ginko’s in een gouden gloed. Veelal zijn de parken en de tempeltuinen ’s avonds uitgelicht. Het weer in november is stabiel en de kans op zonnige dagen groot. ’s Avonds koelt het aanzienlijk af. De maximale temperatuur in Kyoto en Tokio is ca. 18°C, de minimale temperatuur ca. 7°C. In Koyasan, de Japanse Alpen en Nikko is het kouder en daar kan het ’s nachts in november al vriezen. Een sneeuwbui is ook niet uitgesloten. Warme kleding en handschoenen zijn hier absoluut aan te raden.
Het ontbijt in de hotels in de steden bestaat uit een uitgebreid buffet en is een mix van westers en Japans. In een aantal hotels kunt u er ook voorkiezen om in het Japanse restaurant te ontbijten. In de ryokan wordt een Japans ontbijt geserveerd bestaand uit rijst, zoete omelet, misosoep, tofu, salade en (gerookte) vis.
Noodles zijn populair als goedkope lunch; zowel soba, udon als de Chinees geïnspireerde ramen. Ook sushi wordt bij voorkeur vroeg op de dag gegeten als de vis nog kraakvers is. En natuurlijk is er bento: dozen gevuld met kleine hapjes en streekspecialiteiten, altijd lekker voor een picknicklunch of in de Shinkansen-kogeltrein.(Meer weten? Lees hier mijn artikel over de Tsukiji vismarkt in Bouillon Magazine).
Ook Japan is nu sterk beïnvloedt door de eetcultuur in de rest van de wereld. Currygerechten, salades, sandwiches en pasta’s zijn niet meer weg te denken. Ook zijn de Japanners meesters in het vervaardigen van patisserie op Franse leest geschoeid.
Een simpel, traditioneel diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier. De aandacht ligt op de smaak van de afzonderlijke ingrediënten, niet op een combinatie van smaken. De Japanse keuken is dan ook niet echt een pittige keuken alhoewel u moet oppassen voor wasabi. (Meer weten? Lees hier mijn artikel over Wham! Wasabia japonica in Bouillon Magazine).
Vis speelt de hoofdrol maar ook paddenstoelen, groenten en knollen worden veel gebruikt en vaak opgediend in de vorm van tempura of in een bouillon. Het gemarmerde wakyu-rundvlees is een luxeproduct en Kobe-beef het neusje van de zalm. Vlees is een belangrijk ingrediënt voor shabu-shabu en sukiyaki.
De keukens van de tempels van Koyasan zijn toegewijd aan shojin-ryori. De maaltijden zijn 100% vegetarisch en (berg)groenten, zeewieren, bonen, tofu, miso en zaden vormen de basis. Deze keuken van zen kent een aantal unieke principes: er wordt gebruik gemaakt van vijf kooktechnieken, de ingrediënten moeten vijf verschillende kleuren hebben en er moeten vijf verschillende smaken te onderscheiden zijn. Deze vijftallige principes voeden het lichaam, de zintuigen en de geest. Overigens schenken de monniken wel bier en sake… En als de tofu wat teveel wordt: de eethuizen van Koyasan serveren een prima lunch zonder zen. (Meer weten? Lees hier mijn artikel over Shojin Ryori in Bouillon Magazine).
Van een heel andere orde is het diner in het Benesse House in Naoshima. Het Terrace Restaurant ‘Uminohoshi Etoile de la Mer’ pakt niet alleen uit met zijn naam. Met lokale seizoen producten wordt hier hoogwaardig gekookt waarbij de chef zich laat inspireren door zowel de Japanse als de Franse keuken.
Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Zo ligt vanaf begin november de Omi-cho markt van Kanazawa vol met krab en de signature dish van Okayama is bara sushi (gemarineerde rijst met een topping van allerlei vis en groenten). Kyoto is befaamd om de kaiseki keuken, de haute cuisine van Japan.
"We hebben met een gezelschap van gelijkgestemden een prachtige en intensieve reis gemaakt door Japan van 17 november tot 4 december 2019. Caroline heeft ons in een hoog tempo, met een uitzonderlijk efficiënt reisschema, van het ene naar het andere hoogtepunt geleid. Hoewel velen van ons ervaren reizigers zijn, zijn we allen overtuigd dat we dit programma niet zelf hadden kunnen samenstellen. Haar kennis van Japan is enorm groot. Of het nu ging over de Japanse gewoonten, cultuur, kunst, eten, architectuur of landschapsarchitectuur, Caroline blijft verbazen met haar kennis over deze onderwerpen. Kort samengevat, een onvergetelijke reeks van indrukwekkende herinneringen aan een reis die ik iedereen kan aanbevelen. Met vriendelijke groet, Jeroen van Schooten, Architect, Directeur".
Jeroen, december 2019
"Ik ben een van de geluksvogels die reeds deze prachtige Japan reis onder leiding van Caroline van Ommeren heeft mogen maken. De reis geeft een prachtige en interessante kijk op het culturele, esthetische en culinaire leven van Japan. Dat is geen simpele wereld maar een met veel dieptes, beschavingen en achterliggende historie die nog steeds voelbaar is in de huidige tijd. De reis brengt je echt naar alle hoogtepunten en dankzij de langdurige relaties met de lokale mensen krijg je ook toegang tot heel bijzondere plekken.
Caroline is een van de beste gidsen die ik heb mogen mee maken op een reis. Ze kent haar vaak en voegt daardoor veel extra's toe. Je krijgt geen genoeg van alle verhalen die ze vertelt waardoor het mysterieus Japan meer duidelijkheid krijgt. Ik zou zo weer mee gaan, mits Caroline mijn gids is".
Henriette, december 2018
"Veel gezien, veel gedaan en veel genoten in Japan. Mijn hoogtepunten: de badcultuur, de herfstkleuren, het verblijf in Koyasan en het geweldige kunsteiland Naoshima. Een aanrader, maar je moet wel van vis houden!"
Gerarda, december 2018